Današnji slavljenik je jedini glumac koji ima 3 Oskara za glavnu ulogu

Današnji slavljenik je jedini glumac koji ima 3 Oskara za glavnu ulogu

Pre 50 godina, sa 14 godina debitovao je u ulozi malog vandala u filmu "Nedelja krvava nedelja" (1971). Zavoleo je to svoje debitantsko iskustvo jer mu je plaćeno dve funte samo za razbijanje skupih automobila ispred crkve.Završio je karijeru bez da je igrao u lošem filmu.

Da se podsetimo koliko je bio posvećen svom pozivu sada već penzionisani glumac Danijel Dej Luis:

Za film Poslednji Mohikanac ovaj glumac je otišao korak dalje. Da bi shvatio način života indijanskog naroda tokom XVIII veka, Dej-Luis se posvetio životu van civilizacije u šatoru, preživljavajući od onog što ulovi i upeca! Čak je naučio i da sam napravi kanu od drveta.

Glumac, poznat po tome da „postaje” karakter koga tumači sve vreme snimanja (i na setu i van njega), godinu dana se spremao za ulogu Linkolna i pročitao je preko stotinu knjiga o predsedniku.

  • Za film "Moje levo stopalo", u kom igra paralizovanog Kristija Brauna, Danijel je insistirao da 24/7 bude u kolicima. Ekipa filma morala je da ga na rukama prenosi preko bilo kakvih prepreka na setu, a insistirao je i da ga hrane kašičicom za svaki obrok, da bi se potpuno uneo u ulogu muškarca koji je mogao da koristi samo svoje levo stopalo.
  • Za potrebe snimanja "Bandi Njujorka", čija je radnja smeštena na kraj 19. veka, Danijel je odlučio da ne leči upalu pluća koja mu je bila dijagnostikovana. Smatrao je da bi bilo "izlazak iz lika" kada bi uzimao lekove koji nisu bili dostupni u vreme radnje filma.
  • Za svoj poslednji film "Fantomska nit", za koji je bio nominovan i za Oskara Dej Luis je toliko ušao u lik modnog kreatora Rejnoldsa Vudstoka da je naučio da šije, vežbajući mesecima sa šefom kostimografa u Njujorškom gradskom baletu. Uspeo je čak da sašije jednu Balensijaginu haljinu, koristeći svoju suprugu Rebeku Miler kao model.

Iz iste kategorije