Ja sam glumac, a ne zvezda

Ja sam glumac, a ne zvezda

"Ja sam glumac, a ne zvezda. Zvezde žive u Holivudu i imaju bazene u obliku srca. Nisu mi potrebni ni telohranitelji. Ja sam iz južnog Bronksa."

Sutra 81 godinu puni Al Paćino, podsetimo se prve dve značajne uloge koje su ga vinule u sam vrh, pre toga je glumio u samo dva filma. Bila je to 1972. godina.

"Nisam želeo da igram u 'Kumu'“, a i niko me nije želeo sem Kopole, za koga sam mislio da je pomalo lud, a on je želeo samo mene. Čak sam ga i pitao: "Šta radiš to, Frensise? Oni me ne žele'“. Naravno, i iz „Vorner brosa“ su ga pitali: „Ko je ovaj klinac? Zašto ti se on sviđa, šta u njemu vidiš“. Jedino mi je išlo u prilog to što mafijaši sa Sicilije nikada ne bi prihvatili nekog glumca koji nema poreklo sa tog ostrva. Lik Majkla je iz Korleonea sa Sicilije, a moj deda po majci je takođe odatle."

Njegov sunarodnik, reditelj ostvarenja Frensis Ford Kopola se ipak opredelio za njega i zamalo dobio otkaz tom prilikom.

"Glavnu ulogu je trebalo da dobije Džek Nikolson ili Robert Redford, ali sam ja znao da taj mali žilavi Italijan jedino može da odigra mafijaša uverljivo- napomenuo je proslavljeni reditelj."

Već sledeće godine je igrao suprotnu ulogu, bio je na strani zakona (iste godine je igrao i u filmu „Strašilo“ sa Džinom Hekmanom). Bio je to film „Serpiko“ o pravom policijskom heroju koji je išao do kraja kako bi otkrio svu korumpiranost sistema. Stvarni Frenk Serpiko želeo je biti prisutan na snimanju filma, u početku mu je to dopušteno, ali mu je kasnije rečeno da bolje ne dolazi na snimanje jer se reditelj Sidni Lumet (koji će sa Alom sarađivati i u filmu „Pasje popodne") bojao da će ometati glumce.

Nakon filma Frenk Serpiko je izjavio „Paćino me je igrao bolje nego što bih ja sam sebe.“

Jedini Oskar u karijeri dobio je za ulogu u filmu "Miris žene".

Iz iste kategorije