Ela Ficdžerald

Ela Ficdžerald

Na prvoj slici Ela Ficdžerald u zatvoru jer je pevala "pomešanoj" publici. Na drugoj je zabeleženo prijateljstvo koje joj je pomoglo da bude tamo gde zaslužuje.

Pedesetih godina u Americi Afroamerikanci su mogli da nastupaju samo u manjim klubovima. Najpopularniji noćni klub Mokambo u Los Anđelesu nije hteo da pruži šansu Eli Ficdžerald bez obzira što je u to vreme bila najtalentovanija džez muzičarka, kasnije nazivana i prvom damom džeza.

Međutim, MerIlin Monro je bila njen veliki obožavalac. Kada je čula da joj je zabranjeno da peva, pozvala je vlasnika kluba i obećala mu da će, ako angažuje Elu, i ona dolaziti svake večeri da je sluša. A pojavljivanje Merilin Monro podrazumevalo je neverovatnu medijsku pažnju. Uskoro je džez legenda počela da nastupa u „Mokambu“, a Merlinka je održala obećanje i svake večeri sedela za stolom ispred bine. I na taj način presudno uticala na Elinu dalju karijeru.

„Posle tog angažmana više nisam morala da pevam u malim klubovima. Merilin je bila neobična žena. Uvek ispred svog vremena. Nažalost, nikad nije bila svesna toga.“

Ela je bila jednostavna žena iz naroda koja je osvojila 14 Gremija i prodala preko 40 miliona albuma. Veći deo zarade poklanjala je sirotištima kako bi pomogla napuštenim mališanima i sama je usvojila jedno dete.

Iz iste kategorije