Peti Bojd

Peti Bojd

Ovo je Peti Bojd, najpoznatija rok muza, ako vam kažem da je njoj Klepton posvetio pesmu "Layla" i Harison, pesmu Bitlsa "I need you", onda vam je sve jasno. Ona je radila kao model i glumica ranih šezdesetih godina kada je izabrana za ulogu u filmu Ričarda Lestera „Ahard Day’s Night“. Iako u njemu gotovo i da ne govori, ta uloga joj je promenila život jer je na snimanju upoznala Džordža Harisona i započela putovanje koje će se završiti time da će postati jedna od najvažnijih muza rokenrol istorije. Harison i Bojdova su se venčali dve godine kasnije, ali za pažnju Bojdove su se još uvek borili mnogi rokeri. Erik Klepton, jedan od najboljih Harisonovih prijatelja se takođe ludo zaljubio u Bojdovu i napisao gotovo ceo album Dereka i Dominosa iz 1970. godine pod naslovom „Lejla i druge slične ljubavne pesme“. Bojdova i Harison (na slici) su se razveli 1977. godine, a Bojdova je pre razvoda imala kratku aferu sa budućim članom benda Rolingstounsa Ronijem Vudom. Erik Klepton će svoju Lejlu dobiti 1979. godine, a Bojdova će se ponovo udati 2015. godine za Roda Vestona, kojeg je upoznala 1980. godine.

Peca Popović najpoznatiji rok kritičar na ovim prostorima u svojoj knjizi "Rokopisi" napisao je.

U praznom hodniku hale Pionir sedeli smo na običnoj, drvenoj sportskoj klupi i pričali o pesmi Lejla. Zaneseno je objašnjavao svoju verziju starozavetnog mita o ženi koja ne sme da se voli. Pesnik Nizami Ganjavi je tu persijsku ljubavnu priču o Lejli i Majnunu upakovao u knjigu od koje se Klepton dugo nije odvajao i pod čijim je uticajem prepoznao svoju ličnu dramu.

– Kako izgleda izjaviti ljubav ženi jednog od Bitlsa?

–Kada si poznat, nije problem u tome. Teže je kako prijatelju pogledati u oči, pritom čoveku koji ti je uvek činio samo dobro, i reći: „Volim tvoju ženu!“

– I?

– Znao je pesmu.

Iz iste kategorije