Proglašen najbolji album svih vremena

Proglašen najbolji album svih vremena

Proglašen najbolji album svih vremena

U poslednje vreme najviše sam slušao album “What's Going On” Marvina Geja, koji iako je star više od 50 godina, zvuči veoma aktuelno, zatim sam slučajno saznao da je i proglašen za najbolji svih vremena. U umetnosti nema takmičenja, ali ostaje činjenica da je album zaista bio revolucionaran i ispostavilo se vanvremenski. Tu su objedinjene antiratne, ekološke i socijalne teme, pesme o siromaštvu, traumama, patnji, drogama, ljudskoj i božijoj ljubavi i mnogo čemu drugome. Sve to prati nimalo agresivna muzika, ali poruka dolazi do izražaja. Svi su bili u šoku kada je Marvin najavio da će snimati protesne pesme. Sa jedne strane skrhan bolom zbog gubitka prijateljice Tami Terel sa kojom je snimio između ostalog večni hit „Ain't no mountain high enough“ i bračnim lomom, a sa druge činjenicom da mu je brat poslat u Vijetnam, odakle mu je stalno slao pisma, Marvin miri svoju buntovnu i duhovnu stranu i stvara remek-delo. Zanimljivo da mu je tri pesme sa albuma napisao domar zgrade u kojoj je snimao album. „Inner City Blues“ možda i najbolju pesmu na albumu, zajedno su napisali Gej i Džejms Niks, domar u Motaunovoj zgradi. Često je Marvin za svoje društvo birao talentovane, a potcenjene ljude. Čak 25 godina stariji od njega, otac osmoro dece, Niks je nudio svoje stihove muzičarima koji bi dolazili u zgradu sa snimaju.

Kada je Marvin snimio pesmu “What's Going On”, pustio je osnivaču produkcijske kuće Motown sa kojom je sarađivao, on mu je rekao da je to nešto najgore što je čuo. Marvin mu je rekao da će napustiti kuću ukoliko je ne budu snimili. Pesma je snimljena, prodala se kao singl u dva miliona primeraka, a najpoznatiji muzički časopis Rolling Stone ju je stavio na 4. mesto najboljih pesama svih vremena. A duža verzija je još bolja.

Prošle godine Marvin Gej je zbacio Bitlse s trona i album “What's Going On”, snimljen 1971. godine, postavljen je na prvo mesto liste 500 najboljih albuma svih vremena.

Ovaj album i pored ostalih ostaje da sija i nad Marvinovom tužnom sudbinom i preživljava mnoga druga teška vremena. Dan pre 45. rođendana, prvog aprila 1984. godine Marvina Geja je ubio rođeni otac po kojem je dobio ime i s kojim je oduvek imao loš odnos. Marvinov otac je bio sveštenik i kada je počinio ubistvo imao je 70 godina. Poslednje reči "Kralja Soula" bile su:

"Dobio sam što sam želeo. Nisam to mogao da učinim sam pa sam naterao njega. Dobro je, napravio sam sve što sam hteo i više nemam snage." Njegova majka je znala da je njen sin rođen za velika dela. Takođe je znala da ga otac ne voli i da želi da ga ni ona ne voli. Ispostaviće se i proročki stihovi sa naslovne albuma:
Father, father
We don't need to escalate
You see, war is not the answer
For only love can conquer hate

Iz iste kategorije