Delfini spasioci

Delfini spasioci

Spasilac Rob Houz je išao da provede jedan uobičajan plivački dan na Novom Zelandu zajedno sa svojom ćerkicom i dvoje njenih prijatelja. Na stotinak metara od obale trenirali su ronjenje. Odjednom su primetili da ih je okružila veća grupa delfina i počela da steže obruč oko njih. Tada je Rob zapazio na skoro dva metra od sebe veliku belu ajkulu dužine tri metra. Rob je shvatio da su delfini plivali oko njih kako bi ih zaštitili od ajkule i tako sve do obale i bezbednog izlaska iz vode. Deset godina kasnije slična situacija se desila ponovo na Novom Zelandu, kada je plivač maratonac Adam Voker plivao baš maraton čiji je iznos išao za spas delfina i kitova. Tom prilikom su se delfini zaleteli i poput telohranitelja oterali ogromnu ajkulu od njega.
U Autostoperskom vodiču kroz galaksiju delfini su druga najinteligentnija vrsta na Zemlji, posle najinteligentnijih miševa, a ispred ljudi na trećem mestu.
Delfini su otkrili najlepšu formu za život. Dogovaraju se, razgovaraju, pevaju, nemaju hijerarhiju i pretežno nisu nasilni...emotivni su i vrlo saosećajni i umeju intezivno da pate. Zabeležen je slučaj u kome je delfin bio "babica". Sara Evans je 1990. godine izrazila želju da se porodi ispred delfina. I taj događaj se odvio kako treba. Međutim zbog njihove promenjive prirode, to nije za preporuku.
Nedavno je otkirveno da imaju neokorteks razvijeniji od ljudi, imaju samosvest, komplikovane misaone tokove i daju međusobno unikatna lična imena. Oni tačno stave sonar na obolela mesta čoveka i leče ga, bukvalno rade tretman isceljenja, takođe „imaju funkciju ultrazvuka“.

Iz iste kategorije