Svakoga dana u svakom pogledu sve više napredujem

Svakoga dana u svakom pogledu sve više napredujem

"Svakoga dana u svakom pogledu sve više napredujem.”

Prošlo je tačno 40 godina od najboljeg debitantskog ostvarenja jednog reditelja sa ovih prostora, priča o odrastanju šezdesetih u Sarajevu, koje je očaralu publiku u Venciji gde je film osvojio čak 4 nagrade i bio nominovan za Zlatnog Lava za najbolji film, a osvojio je nagradu za najbolji debitantski film. Iste godine dobio je i Zlatnu arenu za najbolji scenario. Emir Kusturica je imao samo 26 godina kada je izašao „Sjećaš li se Dolly Bell“.
Pored maestralnog Slavka Štimca, Slobodana Aligrudića (nagrada Car Konstantin za najboljeg glumca), Mire Banjac, Pavla Vuisića i Ljiljane Blagojević, u filmu se pojavljuje niz naturščika i urbanih legendi, to svakako doprinosi autentičnosti i atmosferi filma. Slavko se pripremao za ovu ulogu tako što je nekoliko nedelja živeo u Sarajevu i usvojio jezik i njegovu melodiju. Čak su i pesme iz ovog filma postale kultne. Saša Zurovac je ostvario neverovatnu ulogu kao Kliker, mentalno ograničen sin palog borca, što i ne treba da čudi budući da je u stvari igrao sebe. Pesma koju je on izvodio „Na morskome plavom žalu“ postala je evergrin, koju je Zurovac čuo u detinjstvu, a muzički doterao Zoran Simjanović. Zurovac je nakon toga glumio u još dva Kusturičina ostvarenja i onda je pao u zaborav, a preminuo je 2016. godine u 69. godini.

Glavni lik, dečak Dino (Štimac), spoznaje svet i odrasta uz filmove koje gleda u lokalnom bioskopu i muziku koju sluša u omladinskom centru, i doživljava svoju prvu ljubav zaljubljujući se u prostitutku Doli Bel koju, po zahtevu njenog makroa, treba da sakrije.

Iz iste kategorije