Bili Korgan-Talentovani umetnik tužnog detinjstva

U nedavnom intervjuu Bili Korgan lider kultnog alternativnog rok benda “The Smashing Pumpkins”, je rekao „da su on i Kurt Kobejn bili ubedljivo najbolji muzički autori tokom devedesetih, a da su svi ostali na dalekom trećem mestu“.„Da me je otac više voleo, sa darom kog imam, lako sam mogao da postanem kompozitor klasične muzike koji vodi miran i povučen život uz čašu vina, kilometrima daleko od prljavog biznisa pop muzike“.

I used to be a little boy
So old in my shoes
And what I choose is my voice
What’s a boy supposed to do?
The killer in me is the killer in you

Umesto toga Bili Korgan je uporedo vodio računa o svom autističnom bratu, gradio karijeru i snimio sa bendom do tada najuspešniji album Pampkinsa “Siamese Dream” koji našao na listi među 500 najuspešnijih albuma svih vremena. Bratu je i posvetio pesmu “Spaceboy”, kome se jasno i obratio na ovom koncertu:

Odmah nakon tog albuma snimio je još jedan “Mellon Collie and the Infinite Sadness” koji je u tom trenutku bio prvi na Bilbordovoj listi, a našao se i na drugoj Bilbordovoj listi među 200 najboljih svih vremena. Svojevremeno dok su snimali taj njihov najuspešniji album, basistkinja benda D’Arsi Reck rekla je da je Korgan veliki perfekcionista i da je prebrz za mnoge, jer je sam u studio i svirao i pevao, i praktično pola albuma snimio sam za šta bi celom bendu trebalo duplo više vremena.
Period dok je snimao album “Siamese Dream” je bio težak za Bilija i ne krije da je razmišljao o samoubistvu. Korgan nije smatrao da je bend dovoljno dobar, zbog ogromnog uspeha koji su za veoma kratko vreme postigli novi albumi bendova Nirvana i Pearl Jam.
“Sve što sam naučio i znao više nije bilo bitno. Tada sam upao u veoma čudnu depresiju, jer sam osećao da nigde nisam prihvaćen i da nisam bio dovoljno dobro pripremljen za promene pravila koje su usledile. Depresija koja je usledila je postajala sve dublja i na kraju ga je dovela do kreativne blokade.
“Znam da ovo zvuči dramatično, ali to je ono što se zaista desilo. Nikada nisam bio bliži smrti nego tom trenutku. Čak sam razmišljao i o svom testamentu. Već sam smislio kome ću šta da ostavim, isplanirao sam svoju sahranu i razmišljao o još puno čudnih stvari.” Srećom, Bili je ipak odlučio da proba da promeni svoj život iz korena.Moj novi stav je odmah imao pozitivnog uticaja na moju kreativnost, a samim tim i na posao. Jedno jutro sam se probudio, pogledao kroz prozor i pomislio: “Pa, ako već neću skočiti, bolje je da uradim nešto sa svojim životom.” – rekao je i otkrio da je tog dana napisao hit pod nazivom “Today”.”

Pre neki dan The Smashing Pumpkins, u originalnoj postavi, objavili su povratnički singl “Solara“.Ovo je prva pesma od 2000. godine na kojoj učestvuju osnivač benda Corgan, Džejms Iha i Džimi Čejmberlin. U postavci neće biti prva basistkinja grupe D’Arsi Reck koja nije u dobrim odnosima sa Bilijem.
The Smashing Pumpkins se trenutno pripremaju za američku turneju kao i za objavljivanje novog EP materijala.
Osam pesama pod nazivom “Alienation”, “Travels”, “Silvery Sometimes”, “Solara”, “With Sympathy”, “Marchin’ On”, “Knights of Malta” i “Seek And You Shall Destroy” rađene su u produkciji Rika Rubina, a uključuju Korgana na gitari i na vokalima zajedno sa gitaristom Džejmsom Ihom i bubnjarem Džimijem Čejmberlinom.

Bili o Kobejnu kaže:
„Iako se nismo slagali baš najbolje, Kurt Kobejn je bio jako talentovan muzičar. Mislim da bi svet bio bolje mesto da je živ. Siguran sam da bi on kritikovao gomilu glupave muzike i pitanje da li bi takva muzika uopšte postojala u ovoj količini. On je imao moć da svojim perom zbriše korov u svakoj generaciji. Istina je da smo se on i ja takmičili, u najčistijem obliku te reči.”

Komentari
  • 70
  •  
  •  
  •  
  •  
Radioaktivni Komarac