Klonula mu samo glava, k'o da drema, k'o da spava...

Klonula mu samo glava, k'o da drema, k'o da spava...

Tužna vest, preminuo je Đorđe Balašević u 68. godini. Odrastao je i živeo u Novom Sadu, u kući u Ulici Jovana Cvijića koja se pominje u njegovoj pesmi „Neki novi klinci“. Sa 18 godine je prvi put svirao gitaru i pisao je tekstove koje je verovao da neće nigde objaviti. Prvu pesmu je posvetio muvi kad je bio prehlađen jer ga je nervirala njena pojava.

Međutim uprkos pesimizmu postao je najpopularniji kantautor u Jugoslaviji. Još 1977. godine je sa drugovima iz gimnazije osnovao akustičarsku grupu Žetva sa kojom je snimio pesmu „U razdeljak te ljubim“ u izdanju RTV Ljubljana. Iako je nije voleo, nakon njenog izvođenja na radiju, otvorila su mu se mnoga vrata. Singl je prodat u 180.000 kopija što je bio prvi veliki pevačev uspeh. 1978. godine je sa Vericom Todorović oformio novu grupu Rani mraz kojoj je dao ime iz inata vodeći se sibirskom poslovicom „Ako se nadaš dobroj žetvi, čuvaj se ranog mraza“.
Nakon toga kao solo izvođač dostiže vrhunac karijere.

Puno je postigao, biće zauvek upamćen to je sigurno i dostigao je željeni hlad, tamo gde nije puno njih stiglo i sada konačno može da se susretne sa dedom, slušaće ga uvek neki novi klinci.

Ko nije drvo razumeo prvo
Pa tek onda sadio
Taj nije ništa uradio
I, shvatiće, kad-tad, da ne zna šta je hlad

Iz iste kategorije