020 - Anegdote, zanimljivosti, umetnički pravci...: gost Andrej Josifovski - Pijanista

020 - Anegdote, zanimljivosti, umetnički pravci...: gost Andrej Josifovski - Pijanista

Evo već 20. četvrtak zaredom izlaze podkasti, u sledećoj jubilarnoj epizodi gost je Andrej Josifovski Pijanista. Ulični umetnik i asistent na Arhitektonskom fakultetu. Na dan kada smo snimali epizodu, Andrej je saznao da je u Briselu dobio veliku svetsku nagradu. Kao novopečeni otac nije mogao da prisustvuje dodeli. Pre toga njegova instalacija "Zlatni cvet – katarzis“ je u konkurenciji od 12.000 radova, ušla u 25 najboljih koji su bili izloženi u Veneciji. Reč je o cvetu koji oblikom podseća na četku za WC šolju, a simbolizuje zlatni cvet – katarzis koji služi za pročišćenje.

Njegova fondacija Runway otvara put mnogim mladim umetnicima. I sam Andrej je zaslužan za to što se nalazimo u vrhu svetske ulične umetnosti. Napravili smo priču o čitavom putu kako je uopšte došlo do ulične umetnosti, razgovarali o najbitnijim revolucionarnim promenama u umetnosti.

U ovoj epizodi možete čuti mnogo o istoriji umetnosti, umetničkim pravcima i najvažnijim promenama u slikarstvu, a tu su i mnoge anegdote i zanimljivosti vezane za Pikasa, Van Goga, Uroša Toškovića, Bi Vongara (Sretena Božića) i druge umetnike, ali i priča o arhitekturi, razgovarali smo i o tome zašto mnogi izgrađeni objekti nikako ne idu uz Beograd-naravno jer pre svega onaj ko ih gradi mora da poznaje duh grada, što znači da mora on da poseduje duh.

Andrej poseduje izuzetan duh i uz njegov jak aktivizam promena je moguća i ja verujem u nju. Gledamo se u četvrtak od 18h u 20. epizodi podkasta Ubod Kulture. 

Foto: Nebojša Babić

Iz iste kategorije