Najmračniji jugoslovenski slikar

Najmračniji jugoslovenski slikar

Slikar Igor Vasiljev je možda i najmračniji jugoslovenski slikar, tome u prilog ide i pretpostavka da je uspeo da predskaže svoju smrt. Na delu „Utopljenik“, su predstavljeni telo u plićaku nabujalog potoka i crni pas u pozadini, nedugo potom, Vasiljev je izgubio život pod nerazjašnjenim okolnostima. Naime on je ispao iz voza na izletu na putu za manastir Ravanica 10. aprila 1954. godine, u blizini Ćuprije. Bio je nag...i to sve možda ne bi bilo čudno, da pored njega nije bio crni pas kao na slici.

Rođen je 1928. godine u Beogradu, u porodici ruskih emigranata slikara. Ističe se slikarskim talentom, pa se 1948. godine upisuje na Likovnu akademiju, ali odbija da se povinuje ukusu profesora. Napušta akademiju, ali i dalje slika.

Kao član ilegalne Demokratske omladine Jugoslavije, organizacije koja se zalagala za rušenje komunističke vlasti, biva osuđen na 3 godine zatvora, a onda amnestiran.
Po izlasku iz zatvora, njegove slike postaju izrazito mračne, sa motivima nakaza, kostura, lobanja i scenama venčanja na grobljima.

Za sobom je ostavio 120 slika i veliki broj crteža. Preko stotinu njegovih crteža ostalo je u zatvoru i njima se zametnuo svaki trag.

Iz iste kategorije