Jedan od najvećih heroja ikada

Jedan od najvećih heroja ikada

1976. godine ronilac i plivač Šavarš Karapetjan je sa 23 godine bio sportska zvezda SSSR-a.

Kako i ne bi, kada je do tada 11 puta rušio svetski rekord, 17 puta bio prvak sveta, 13 puta evropski šampion i 7 puta prvak SSSR-a. Dok je trenirao pored jezera u Jerevanu, začuo je buku i video kako se autobus prepun putnika survao u jezero, potonuvši u dubinu od oko 10 metara. Dotrčao je i bez razmišljanja skočio i zaronio u mutnu jezersku vodu. Doronio je do autobusa, nogama razbio prozor, a onda počeo da vadi jednog po jednog putnika. Dok je imao snage izvukao je 30 od 92 putnika, ali je „samo“ dvadeset preživelo. Isečen od stakla, inficiran prljavom vodom i muljem, Šavarš se onesvestio dok je izvlačio tridesetu osobu. Od posledica zaranjanja zaradio je zapaljenje oba plućna krila i sepsu. Bez svesti, između života i smrti, probudio se posle 46 dana. Preživeo je, ali je na žalost njegovoj plivačkoj karijeri tada došao kraj.

Kad su ga kasnije pitali šta mu je bilo najstrašnije, Šavarš je odgovorio: "Znao sam da mogu da zaronim samo ograničen broj puta, i plašio sam se da ću pogrešiti. Dole je bilo tako mračno da ništa nisam video. Jednom sam umesto putnika izvukao sedište ... Mogao sam da spasem još jedan život. To sedište me još uvek progoni u snovima." Međutim, za Šavarša je herojstvo način života. Kada se 1985. našao pored zgrade u plamenu, nije ga zaustavilo sećanje na posledice podviga iz 1976. Uleteo je u zgradu i počeo da iz nje izvlači ljude. Zadobio je teške opekotine, zbog kojih je proveo dane u bolnici.

Priča ima i pozadinu, kao i prvi podvig pre ova dva. A to je Šavarašova pobeda straha od velike vode. Naime šampion u plivanju s perajima i brzinskom ronjenju, osvajač brojnih medalja i nosilac svetskog rekorda osećao se nelagodno u blizini velike vode. I tog dana dok je trčao sa bratom i video trolejbus u vodi, kroz glavu su mu prolazile slike od pre nekoliko godina. I to one najgore. Petnaestogodišnjeg Šavarša napala je banda vršnjaka.

Nakon što su ga prebili, vezali su mu kamen o vrat i bacili ga u jezero. Dok je tonuo ka dnu, pokušavao je da se oslobodi. Prvo da odveže omču, potom da kamen skine s konopca. Tonuo je sve dublje, polako mu se mračilo pred očima. U magnovenju je iz sve snage počeo da cima konopac. Začudo, uže je puklo. Isplivao je na površinu. Nedugo zatim krenuo je na plivanje, koliko da pobedi strah od vode. Ipak bazen je jedna stvar, a jezero druga. Ali ni ono nije bilo dovoljno strašno da ga zaustavi u njegovom herojskom podvigu.

Šta je posle bilo s ovim herojem? Postao je političar? Slavni sportski trener? Ljubimac TV kamera? Ne. Šavarš je otišao u Moskvu i otvorio fabriku obuće kojoj je dao ime "Drugi udisaj". Običan život. 

Kasnije je dobio i medalju UNESCO-a za poštenu igru i junaštvo, a jednom asteroidu dali su ime Šavarš.

Iz iste kategorije