Dobri Dobrev

Dobri Dobrev

Ovaj čovek je važio za sveca. Dobri Dobrev iz sela Bajlovo u Bugarskoj, odrekao se materijalnih sredstava u korist zajednice. Često je prelazio 25 kilometara, kako bi iz svog sela došao do hrama Svetog Aleksandra Nevskog u Sofiji.

Pre deset godina tokom snimanja dokumentarnog filma o ovom hramu, jedan bugarski novinar je pretraživao arhivu hrama i došao do neverovatnih podataka. Najveća donacija koju je ovaj hram primio iznosila je 17 850 evra, a novac je donirao upravo ovaj čovek, ali ono što je još važnije došao je do saznanja da je isti slučaj bio i sa sirotištima i beskućnicima (Pored toga Dobri je donirao ukupno 40.000 evra za još neke crkve, računajući Crkvu Ćirilo i Metodije i Bogorodičinu crkvu).

Novinar nije uspeo od njega da dobije nikakve informacije, jer on nije želeo da govori o tome. Dobri je preminuo u februaru 2018. godine u 104. godini. U Drugom svetskom ratu bomba je pala blizu njega, zbog čega zamalo nije ogluveo, pa je to shvatio kao Božiju volju i od tada je počeo da čini dobra dela radi kolektivnog dobra. Pretpostavlja se da je radio ceo život, ali da je celu svoju ušteđevinu, takođe penziju davao u humanitarne svrhe.

Iz iste kategorije