Dragan Nikolić i Miša Janketić u mjuziklu "Kosa" (1969)

Dragan Nikolić i Miša Janketić u mjuziklu "Kosa" (1969)

Dragan Nikolić i Miša Janketić u mjuziklu "Kosa" (1969)

Autori Džeromi Ragni i Dzejms Rad su u intervjuu za Njusvik izjavili da je beogradska verzija najbolja verzija njihovog dela na svetu. Tadašnja beogradska „Kosa“ je bila prvo izvođenje (na stranom jeziku) posle pretpremijere na Brodveju i predstave na Vest Endu u Londonu. Glavne solo numere izvodio je Dušan Prelević Prele. Bio je posle jako tražen, svi su se otimali oko njega, ali on nije prihvatio ponude.

Posle manje od godinu dana od premijere mjuzikla "Kosa" na Brodveju, predstava je imala svoju premijeru i u Beogradu, u Ateljeu 212. Jovan Ćirilov je preveo tekst, adaptirao ga je Bora Ćosić, a koreditelji su bili Mira Trailović i Zoran Ratković.

Premijera je, tvrde pozorišni hroničari, maja 1969. godine bila događaj kakav se ne pamti. Beograd, jednostavno nije verovao šta je imao pred sobom. Nešto što je bio novi svetski talas koji je sa ovom predstavom došao kod nas.

Nakon četiri godine i 250 izvođenja, “Kosa” je skinuta s repertoara Ateljea 212, a poslednje izvođenje bilo je 4. februara 1973, piše Ekspres. Takva odluka je doneta nakon jednog popodnevnog izvođenja pred vojnicima i vojnim starešinama. Scena u kojoj akteri “Kose” cepaju vojne knjižice okarakterisana je kao loš uticaj na mlade vojnike.
"Kosa" je kasnije planetarno proslavljena filmskom verzijom češkog oskarovca Miloša Formana iz 1979. godine, u kojoj su igrali Džon Sevidž i Trit Vilijams.

Iz iste kategorije