Edvard Bernez

Edvard Bernez - Frojdov nećak putem manipulacije napravio svet onakav kakav je danas

Edvard Bernez se sa razlogom smatra ,,Ocem odnosa sa javnošću” i izumiteljem tehnike spinovanja javnog mnjenja. Od velikog broja PR kampanja koje je osmišljavao, ostale su upamćene one za cigarete Lucky Strike i za fluorizaciju vodovodske vode. Kampanju Lucky Strike cigareta nazvao je ,,Baklje slobode” (Torches of Freedom). Imala je za cilj da privuče veliki broj žena konzumaciji cigareta s obzirom da je u to vreme pušenje na javnim mestima bila tabu tema za žene koje su držale do svog ugleda. Te 1927. godine žene su u SAD uticale i dobile pravo glasa, pa je Bernez iskoristio njihovo osećanje ponosa, te uputio poruke ženskoj populaciji koje motivišu dame da slobodno zapale cigaretu na javnim mestima jer time pokazuju izvojevanu slobodu i dostojanstvo. Tokom kampanje, koristio se izjavama lekara da pušenje nije štetno za zdravlje, već je korisno iz razloga što sprečava gojenje kod žena. U to vreme, nauka je tvrdila sasvim suprotno, ali Bernezu to nije smetalo da propagira ono što je u interesu njegovog klijenta. Za potrebe Aluminijumske kompanije Amerike u Bernezovoj režiji je osmišljena efektna kampanja koja je ubedila tadašnje vlasti Sjedinjenih Američkih Država da je fluorizacija vodovodske vode dobra za zdravlje ljudi. I pored toga što je kampanja bila i više nego uspešna, mnogi ugledni naučnici tog vremena su tvrdili da je fluor izuzetno štetan i u niskoj koncentraciji utiče na pojavu bolesti ili drugih abnormalnosti kod ljudi.

Edvard se smatra “ocem odnosa s javnošću”.

Kombinivao je ideje Gustava Le Bona i Vilfreda Trotera o psihologiji mase, pritom koristeći psihoanalitičke ideje svog ujaka, slavnog Sigmunda Frojda. Prva asocijacija prilikom pominjanja reči ,,Propaganda” jeste saradnik tj. Ministar za propagandu Hitlerove Nemačke, Jozef Gebels. Međutim, na zapadu, prvo ime u vezi sa terminom ,,Propaganda” svakako je Edvard Bernez. Jozef Gebels koji je bio poklonik Bernezovog dela, uvek je pri ruci imao Bernezovu knjigu ,,Kristalizacija javnog mnjenja”. (Prva knjiga posvećena odnosima s javnošću).

Šema zloupotrebe psihologije koju je Bernez osmislio sastojala se u pretvaranju dubokih, iracionalnih ljudskih potreba u iskonstruisane želje, čime je stvoren konzument novog tipa koji je verovao da, kupujući i podržavajući kao građanin ono što mu Bernez prodaje ili nameće u smislu političke optike, izražava svoju autentičnu ličnost. Bernez nikada nije krio da nije demokrata. Prema običnom građaninu, koji je bio njegov kupac, nije gajio nikakvo poštovanje već odvratnost i gađenje. Za njega je on bio Glupi Džek, dok je on bio Pametni Edi koji zna da ne postoji ništa ljudsko što se ne može eksploatisati, ako se ne dozvoli da čovek toga postane svestan. Posmatranje Gausove krive i saznanje da je količnik inteligencije prosečnog Amerikanca 100, doveli su ga do ubeđenja da ljudi koji se bave odnosima sa javnošću pripadaju intelektualnoj eliti, koja bi trebalo da svojim bogatim klijentima pomogne da manipulišu masama jednostavno koristeći psihologiju.

Preporučujem svima da pogledaju sjajan dokumentarac o njemu "The Century of the Self".

Iz iste kategorije