Sloboda je jedino za šta vredi živeti i boriti se.

Sloboda je jedino za šta vredi živeti i boriti se.

Nikada nije bila uhvaćena, zbog čega je dospela na prvo mesto gestapovske liste najtraženijih odmetnika. Njena glava ucenjena je na pet milona francuskih franaka. Delovala je pod različitim pseudonimima, ali je najpoznatija po nadimku Beli miš, koji su joj dali Nemci zbog njene sposobnosti da uvek izbegne njihove zamke.

Nakon dana D, ključnu jedinicu pokreta otpora na jugu Francuske vodila je 32-godišnja žena Nensi Vejk. Ona je predvodila 7.000 ljudi, bila je snažna i smela ličnost i nije prihvatala ne kao odgovor. Pred Nensi je bio veliki izazov. Njen jedini način komunikacije sa Saveznicima jeste korišćenje tajne knjige šifara za radio poruke. U haosu nakon dana D, knjiga je uništena. Bez te knjige otpor je potpuno uništen. Kako bi došla do nove knjige, ona mora da ide u sigurnu kuću da bi poslala sifrovani signal kontaktu u Londonu. Ali najbliža kuća je udaljena 400 km u selu Šatoru, Nensi nije imala kola, a železničku stanicu čuva Gestapo. Imala je samo jednu mogućnost. Nensi je morala da ide biciklom. Ovo je bilo dugo iscrpljujuće putovanje u kome je morala konstantno da izbegava nemačku kontrolu i rizikuje da je uhvate, ispituju i ubiju. Rizik je bio ogroman, ali za nju nije bilo drugog izbora. To je bila misija njenog života. Vozila je 24h, na teritoriji prepunoj nacista. Dok je vozila jednim drumom naletela je na mesto koje nije bilo na mapi- na Nemačku blokadu. Ako se okrene biće sumnjiva, pa je uradila jedino što je mogla-sišla je sa bicikla i flertovala sa čuvarom. Nije bila nervozna i izgledala je bezopasno. I na kraju je uspela da prođe. Sledeći dan je stigla do sigurne kuće i stupila u kontakt sa Londonom i dogovorila sastavljanje nove knjige. U povratku je prešla 400 km i vratila se u bazu potpuno iscrpljena. Nakon što su dobili novi sifrarnik otporaši su mogli da nastave napade na naciste. Sve to zahvaljujući Nensi. Posle rata dobila je 9 ordena- od Francuza, Britanaca i Amerikanaca.

Deo uspeha ove špijunke ležao je u njenom zanosnom izgledu. Njeni nadređeni smatrali su da nije savršeni tajni agent i da neće potrajati dugo iza neprijateljskih linija, jer je bila strastvena, impulsivna i privlačila pažnju. Ipak, ona ih je demantovala. Prema rečima njenog biografa Pitera Ficsimonsa „Nemci su tragali za nekim ko je poput njih - agresivan, naoružan - a ona se u to nije uklapala”. Iako je bila u stalnom begu i obavljala najteže zadatke, nikada nije zanemarivala svoj izgled. Frizura, šminka, elegantna odeća i visoke potpetice uvek su krasile glamuroznu i lepu Nensi. Kada je pričao o njoj, jedan njen kolega opisao ju je rečima: „Ona je najženstvenija žena koju poznajem, do trenutka kad počne borba. Tada postaje kao pet muškaraca.“ Nensi je doživela duboku starost i preminula je 2011. godine u 99. godini.
O svom delovanju tokom rata Nensi Vejk je jednom prilikom izjavila:

„Sloboda je jedino za šta vredi živeti i boriti se. Dok sam obavljala svoj posao nije mi bilo bitno hoću li umreti, jer bez slobode nema smisla ni živeti.“

Iz iste kategorije