Džef Bakli-“Apolon” sa tragičnom sudbinom

Džef Bakli je imao problem.
Bio je stvarniji od sveta u kome je živeo.
Jedna ploča koja se pojavila tog leta 1994. ostala je svima u sećanju po načinu na koji se polako popela na lestvicama nezaborava.
Za Džefa Baklija niko nije znao, van neoboemskih kafića koji se prostiru i danas Njujorkom. Njegovog usputnog oca, Tima Baklija, velikana singer-songwriter scene na prelasku iz šezdesetih u sedamdesete, malo ko se više sećao, otkad nas je napustio 1975. u svojoj 28 godini. Drugim rečima, malo toga je govorilo u prilog bilo kakvom uspehu, a kamoli uspehu svetskih razmera, koji još traje – samo zahvaljujući vrednosti malog broja snimaka koje je za sobom ostavio, kao da ih je stavio negde mimo vremena i prostora, da putuju pogađajući osetljive slušaoce u svim generacijama koje su kasnije došle.

Bila je to ploča pod imenom Grace, koja je po sebi predstavljala jedan od vrhunaca i krajnji domet snažnog samoniklog pokreta što je posle gromoglasnog starta neoliberalnog prekrajanja sveta (u vreme Regan-Tačer vladavine), poslednji put pretvorio rok muziku u znak ličnog prepoznavanja i deo opšte kulture, proces koji se konačno zaokružio sa grandž mini-revolucijom u SAD i britpopom sa druge strane okeana.Snimio je samo jednu ploču, koja je prerasla i njega samog, ostavljajući svojim razmerama generacijskog remek-dela sve iza sebe. Ali to je samo razlog da ga pamtimo, a ne tragika. Tragika je u činjenici da su njegovu karijeru za života svi shvatali kao produžetak karijere njegovog oca, i u njegovoj smrti 1997. – utopio se tokom noćnog kupanja u reci Volf, uz svetla grada Memfisa u daljini, tog Jerusalima rokenrol muzike.

Pesma Teardrop, čuvenog britanskog sastava Massive Attack, dobila je 1998. godine evropsku MTV nagradu za najbolji muzički spot, ali malo ljudi zna da je tekst ove pesme posvećen, prerano preminulom, američkom kantautoru Džefu Bakliju.
Pevačica Elizabet Frejzer, inače članica škotskog benda Cocteau Twins, otpevala je ovu pesmu i napisala njen tekst, dok su ostali deo aranžmana uradili članovi benda Massive Attack. Elizabet Frejzer je bila u vezi sa Džefom, u određenom periodu njegovog života, a tekst je napisala, neposredno nakon što je saznala da se on iznenada utopio. Inače, godinu dana pre ove tragedije, ona je sa Džefom Baklijem snimila njegovu pesmu All Flowers In Time Bend Towards The Sun, ali ta pesma nikada nije bila realizovana u komercijalnom smislu.

Izvor: Vreme

Komentari
  • 99
  •  
  •  
  •  
  •  
Radioaktivni Komarac