Kako je nastao album Wish You Were Here-uspon i pad Sid Bareta

Čuveni album “Želim da si tu” (Wish You Were Here) Flojda posvećen je Sidu Baretu, kao i kompozicija s ovog albuma − “Sijaj ti ludi dijamantu”(Shine on You Crazy Diamond), koja se sastoji iz devet segmenata.
Sid Baret, jedan je od osnivača kultne grupe Pink Flojd (1946 – 2006 ) i bio je engleski umetnik, tekstopisac, gitarista i autor u poznatom istoimenom rok bendu. Napustio je bend 1968. godine zbog mentalnih bolesti za vreme njegovog konzumiranja teških droga. Izolovao se iz svih društvenih sfera života. Sumnjalo se da je oboleo od šizofrenije usled dugogodišnjeg konzumiranja LSD-a. Sid se uvek osećao umorno i usamljeno, pa je to i reflektovao u pesmama.
“I stojim na samom života pragu,
pitam se zbog onih koje još volim
plačući tiho u sebi
da li još uvek postojim?”
Nobody knows where you are, how near or how far.
Shine on you crazy diamond.
Negde kod ovih stihova dok su Flojdi snimali pesmu “Shine on you crazy diamond” u studiju se pojavio ćelavi, debeo čovek bez obrva. Imao je sa sobom četkicu za zube, zube je prao tako što je držao čvrsto četkicu a telom cupkao gore-dole. To je bio Sid Baret, koga Gilmor i Voters nisu videli pet godina. To je dovelo članove Pink Flojda do suza, a verovatno ih je taj događaj i inspirisao da napišu kasnije jednu od njihovih najlepših pesama, akustičnu baladu “Wish You Were Here“. Votersu je on bio maltene najbolji prijatelj, upravo i pesmu “Shine on you crazy diamond” je njemu posvetio, ispalo je kao da ga je na neki način prizvao, da se baš nakon pet godina pojavi kada snimaju tu pesmu.

Pre muzičke karijere Sid se bavio glumom, slikanjem i pisanjem. Njegov prijatelj Dejvid Gilmor učio ga je osnovama sviranja gitare.
Grupi Pink Flojd Baret se zvanično pridružio 1965, odnosno godinu dana po osnivanju grupe. Grupa je prvo nosila naziv Sigma 6, ali posle nekoliko promena, na Baretov predlog, ime grupe je konačno promenjeno u Pink Flojd, po kome je ubrzo postala svetski poznata.Do 1968. godine Baret je bio jedan od gitarista i glavni vokal u grupi. U međuvremenu je počeo da konzumira psihodelične droge, uglavnom LSD, zbog čega je grupa Pink Flojd na nastupima imala velikih problema, jer Baret nije bio u stanju da svira, a čak ni da peva na plejbek.
1968. godine, članovi benda su odlučili da ne povedu Bareta na turneju, nakon čega je i izbačen iz grupe, a Gilmor je postao punopravni član grupe.
Nakon napuštanja Pink Flojd-a, Sid Baret je snimio dva samostalna albuma. Od 1978, živeo je u Kembridžu s majkom, vratio se apstraktnom slikarstvu i počeo da se bavi baštovanstvom.Umro je od raka pankreasa 7. jula 2006. godine, u u 60. godini života, u Kembridžu.

Komentari
  • 694
  •  
  •  
  •  
  •  
Radioaktivni Komarac