Kako su nastale neke od najboljih rok balada

Gitarsku deonicu za ovu pesmu napisao je gitarista benda Keri Livgren dok je vežbao sviranje. To je slučajno čula njegova supruga Viki, primetila je da je melodija dobra, i ohrabrila ga da napiše tekst za nju. Livgren nije bio siguran da li bi to voleli i ostali članovi benda, jer se nije uklapala u njihov dotadašnji stil . Nakon što ju je predstavio ostatku benda, došlo je do “zapanjujuće tišine”, a bend ga je pitao: “Keri, odakle je to došlo?”
Naslov pesme je Biblijska referenca, parafrazirao je Ecclesiastes:
“Razmišljao sam o svemu što je čovek na zemlji, a zaključio sam:
Sve što je postigao je beskorisno – kao da samo juri vetar!”

Bili Korgan je govoreći o pesmi Disarm opovrgnuo neke tvrdnje da je pesma o zlostavljanju. “To je pesma o gubitku smisla. O romantizovanju detinjstva koje možda nije ni bilo uvek takvo i naivnom verovanju da će ono zauvek trajati. I na kraju žal za njim.”

Ooh, the years burn

I used to be a little boy
So old in my shoes
And what I choose is my choice
Whats a boy supposed to do?
The killer in me is the killer in you
My love
I send this smile over to you

Entoni Kidis je osim u svojoj muzičkoj karijeri bio veoma uspešan i u zavodničkoj. On je od poznatih ličnosti bio sa Madonom, Hajdi Klum, Demi Mur, Sofijom Kopolom, Lindom Evanđelistom i još mnogim. Samo jedna je ostavila najveći trag i njoj je posvetio stihove iz možda najlepše balade Pepersa. Stihove iz pesme “I Could Have Lied” Kidis je posvetio pevačici Šinejd O’Konor, koja ga je ostavila bez najave porukom preko sekretarice.

Peti Bojd je najpoznatija rok muza, ako vam kažem da je njoj Klepton posvetio pesmu “Layla” i Harison, pesmu Bitlsa “I need you”, onda vam je sve jasno. Ona je radila kao model i glumica ranih šezdesetih godina kada je izabrana za ulogu u filmu Ričarda Lestera „Ahard Day’s Night“. Iako u njemu gotovo i da ne govori, ta uloga joj je promenila život jer je na snimanju upoznala Džordža Harisona i započela putovanje koje će se završiti time da će postati jedna od najvažnijih muza rokenrol istorije. Harison i Bojdova su se venčali dve godine kasnije, ali za pažnju Bojdove su se još uvek borili mnogi rokeri. Erik Klepton, jedan od najboljih Harisonovih prijatelja se takođe ludo zaljubio u Bojdovu i napisao gotovo ceo album Dereka i Dominosa iz 1970. godine pod naslovom „Lejla i druge slične ljubavne pesme“. Bojdova i Harison su se razveli 1977. godine, a Bojdova je pre razvoda imala kratku aferu sa budućim članom benda Rolingstounsa Ronijem Vudom. Erik Klepton će svoju Lejlu dobiti 1979. godine, a Bojdova će se ponovo udati 2015. godine za Roda Vestona, kojeg je upoznala 1980. godine
Peca Popović, rok kritičar je u svojoj knjizi “Rokopisi” napisao:
U praznom hodniku hale Pionir sedeli smo na običnoj, drvenoj sportskoj klupi i pričali o pesmi Lejla. Zaneseno je objašnjavao svoju verziju starozavetnog mita o ženi koja ne sme da se voli. Pesnik Nizami Ganjavi je tu persijsku ljubavnu priču o Lejli i Majnunu upakovao u knjigu od koje se Klepton dugo nije odvajao i pod čijim je uticajem prepoznao svoju ličnu dramu.
– Kako izgleda izjaviti ljubav ženi jednog od Bitlsa?
–Kada si poznat, nije problem u tome. Teže je kako prijatelju pogledati u oči, pritom čoveku koji ti je uvek činio samo dobro, i reći: „Volim tvoju ženu!“
– I?
– Znao je pesmu.


Peti Bojd

Pevač i gitarista grupe Džejms Hetfild pesmu je sastavljao dok je telefonom razgovarao sa svojom devojkom. Pošto je grupa često odlazila na različite turneje i koncerte, njih dvoje bili su razdvojeni. U to vreme nije bilo skajpova i drugih vidova olakšane komunikacije, pa su se nekako snalazili. Dok je Hetfild jednom rukom držao telefon, a u drugoj gitaru, dodirivao je četiri žice i iz E-mola ”svirkao” opšte poznate akorde, kojima pesma zaista i počinje. Tekst je potpuno posvetio njoj, govoreći o tome da su daleko i da ništa drugo nije važno.

Komentari
  • 327
  •  
  •  
  •  
  •  
Radioaktivni Komarac