Kako su poznati bendovi dobili imena

1. Lynyrd Skynyrd je ime dobio po srednjoškolskom profesoru Leonardu Skinneru, koji je učenike udaljavao sa časova zbog duge kose. Pre nego što su postali poznati, Lynyrd Skynyrd su bili skromni momci iz Džeksonvila, koji su imali duge kose i mrzovoljnog profesora fizičkog. Staro predanje kaže da je Leonard Skiner, košarkaški trener srednje škole “Robert. E. Li” smatrao da grupa studenata ima predugačku kosu, pa ih je poslao kod direktora koji ih je suspendovao dok se ne ošišaju. Studenti su nazvali bend po njemu, spelujući mu ime u skladu sa južnjačkim izgovorom.

2. Greenday je termin koji se upotrebljava za osobu koja je ceo dan provela pod dejstvom marihuane.

3. Guns n’ Roses- Originalnu postavu su činili članovi dva različita benda – L.A. Gunsa i Hollywood Rosea. Ne treba biti genije i videti kako su došli do današnjeg naziva grupe. Inače Axl Rose je anagram za „oral sex“, a pravo ime pevača Guns n Rosesa je William Bailey.

4. Rammstein je dobio ime po čuvenoj američkoj bazi. Zbog katastrofe koja se desila u toj bazi Ramstein 1988, pa je ime bilo prvobitno “rammstein airshow”, mada uskoro su sklonili drugi deo imena ali su “grešku” sa dva “m” ostavili, jer baza se zove Ramstein.

5. Pearl Jam- Bend se prvo zvao Mookie Blaylock po košarkašu. O nastanku konačnog imena benda su se ispredale mnoge priče, od toga da oni na koncertima stvaraju džem od pesama do toga da im se dopao džem koji su jeli na jednoj generalnoj probi. Ipak, ona koja je ostala najupečatljivija je da je Edijeva baba Pearl, koja je udata za Indijanca, pravila džem od pejotla (kaktus koji je sadrži halucinogene materije) koji su zvali “Pearl Jam”. Kasnije su priznali da je i ova priča izmišljena. Istina je da je Veder imao sjajnu baku zvanu Pearl, a sam bend je voleo Nil Janga i njegov skakutavi performans i iz te nimalo očekivane kombinacije, nastaje Pearl Jam (jam – skakutati, igrati, cupkati).

6. AC/DC- U odabiru imena je veliku ulogu imala njihova rođena sestra koja je na mašini za šivenje pročitala AC/DC. Braći se dopala ideja da im se bend zove “naizmenična struja/jednosmerna struja” i smatrali su da dobro opisuje njihovu muziku.

7. Led Zeppelin- Pošto ih je čuo, Keith Moon i John Entwistle (iz The Who), su rekli da bi bili dobri koliko i „lead ballon“ (olovni balon, lead – olovo, ballon – balon). Balon se pretvorio u Zeppelin (cepelin), a „lead“ je postalo Led … i eto njih!

8. The Doors su dobili ime po nazivu knjige eseja Oldusa Hakslija “Vrata percepcije” iz 1954. godine. I naziv Hakslijeve knjige inspirisan je drugom knjigom “Brak raja i pakla”, engleskog pesnika Vilijama Blejka. “Kada bi se vrata percepcije pročistila, čoveku bi se sve ukazalo onakvim kako jeste, beskonačnim.Jer čovek je sebe zatvorio, tako da sve vidi kroz uske otvore svoje pećine.”
Vilijam Blejk

9. Pink Floyd po bluzerima Pinku Andersonu i Flojdu Kansilu

10. Joy Division- Prvobitni naziv benda bio je “Varšava”, ali su ga ubrzo promenili u “Joy Division”, da ih publika ne bi mešala sa drugim londonskim bendom čiji naziv je bio “Varšavski pakt”. Novonastali naziv inspirisan je knjigom “Kuća lutaka” po pripoveci poljskog Jevrejina Jehel De-Nura, pripovetka ima temu Drugi svetski rat, a naziv Džoj divižn bio je korišćen u slengu za grupu žena koje su u koncentracionom logoru u nacističkoj Nemačkoj bile prisiljene da služe nacistima za njihovo seksualno zadovoljavanje.

Komentari
  • 403
  •  
  •  
  •  
  •  
Radioaktivni Komarac