Legendarni splav Kon-Tiki- “Granice? Nikada nisam video nijednu, ali čuo sam da postoje u umovima nekih ljudi.”

“Granice? Nikada nisam video nijednu, ali čuo sam da postoje u umovima nekih ljudi.” Tor Hejerdal
(Ispred Kon-Tiki muzeja u Oslu)
Tor Hejerdal je bio norveški putnik, naučnik i pisac, zagovarač ekologije i svetskog mira.
On je najpoznatiji po splavu Kon Tiki. Kon Tiki je bio junak južnoameričkih plemena koja su živela na Andima u petom veku naše ere. Isto ime, Kon Tiki, pominje se na pacifičkim ostrvima, na drugoj strani okeana. Splav je napravio od drveta, na isti način kako su Indijanci pravili vekovima ranije. Tor Hejerdal je sa još pet putnika, preplovio Tihi okean za 101 dan. Krenuo je iz Južne Amerike iz Perua, i prešao 8,000 km sve do ostrva Polinezije. Cilj putovanja je bilo dokazivanje njegove pretpostavke da Polinežani potiču iz Južne Amerike. Na plovidbi nisu koristili instrumente za navigaciju. Kretali su se pomoću zvezda, a kao hranu su koristili ono što su usput lovili, dok su zalihe vode obnavljali kišnicom.
Ovo je bila njegova prva ekspedicija koja je snimljena, a kasnije mu je dodeljen Oskar za najbolji dokumentarni film 1951.

Posle toga je imao slična dostignuća sa splavom “Ra”, splav kakvog su koristili stari Egipćani. Verovao je da su Egipćani napravili piramide u Meksiku, pa je hteo da dokaže kako su mogli da plove preko Atlantskog okeana. Ipak, splav nije izdržao i morali su da prekinu plovidbu. Godinu dana kasnije je napravio splav “Ra-2” i njime je uspeo da preplovi Atlantik za 57 dana.

Potom je Tor konstruisao splav Tigar, dug 18m i napravljen od trske. Sa njim je isplovio i iz istoimene reke. Put je bio 7000km, a Hejerdal je hteo da dokaže da su postojali kontakti između drevnih civilizacija u Egiptu, Indiji, Mesopotamiji. Zbog rata u Džibutiju ova ekspedicija nije završena do kraja. Bio je odgovoran i za važna arheološka istraživanja na ostrvu Galapagos i na Uskršnjem ostrvu. Kon-Tiki muzej prikazuje objekte iz Hejerdalovih svetski poznatih ekspedicija.

Komentari
  • 135
  •  
  •  
  •  
  •  
Radioaktivni Komarac