“Ten” – Album koji je ocenjen u naslovu-Iz Điđijevog ugla

Iako skoro pa tri decenije kasnije, Pearl Jam ima na desetine izdatih albuma i zasluženo priznanje u istoriji rokenrola, čini se da, sve i da su izdali samo taj prvi album, njihov značaj ne bi bio mnogo manji. Kada je dvadeset i sedmog avgusta te devedeset i prve obljavljen album jednostavnog naziva ten mnogo toga je otišlo u istoriju.
Osamnaest meseci pre nastanka jednog od najboljih debi albuma u istoriji rokenrola, basista Džef Ament i gitarista Stoun Gosard, kasnije osnivači Pearl Jeam-a su u čuvenom Sijetlu imali bend pod nazivom Mother Love bone. Bend nije dugo opstao, smrt pevača Endrju Vuda, kao posledica prekomerne upotrebe narkotika, je bila razlog zbog koga je ovaj dvojac umalo odustao od bavljenja muzikom. Ipak, par meseci kasnije su neobavezno krenuli da vežbaju sa Majk Mekgredijem, lokalnim gitaristom što je rezultiralo stvaranjem demo snimaka u pokušaju privlačenja pevača i bubnjara kako bi zaokružili svoj bend. Edi Veder, tada još uvek u San Dijegu, dolazi u posed jedne od kopija Stone Gossard Demo, i na muziku Dollar Short, Agytian Crade i E Ballad, svojim tekstovima pretvara ih u ono što će godinu dana kasnije radio voditelji širom planete najavljvati kao Alive, Once i Black. Kada je dvojac iz Sijetla čuo svoje demo snimke ukrašene Edijevim tekstovima i fenomenalnim glasom, poslali su mu avinsku kartu za Sijetl kako bi mogao da prisustvuje audiciji. U međuvremenu su našli i rešenje za bubnjara u vidu Dejva Krušejna,koji će pak nekoliko meseci kasnije otići na rehabiltiaciju, i mesto bubnjara prepustiti Metu Čemberlejnu.

cc.9/17.12

Da tadašnja zvezda New Jersey nets-a, Muki Blejlok (Mookie Blaylock) nije potpisao ugovor sa najkijem, vrlo verovatno da bi se o pesmama i ovom bendu pričalo navodeći upravo njegovo ime. Ipak, iako su odustali da od toga da bend nazovu po njemu, referenca na poznatog košarkaša je ostala, pa je album poneo ime (ten) po broju koji je ovaj gorostas nosio na svojim leđima.
Marta hiljadu devetsto devedeset i prve, pojačani Rikom Parašarom kao producentom, bend ulazi u studio, i za svega mesec dana završava snimanje nečega što će izrasti u jedan od najbitnijih albuma u istoriji savremene muzike.
Iako objavljen avgusta 1991, album ten se u početku nije dobro prodavao. Bilo je potrebno godinu dana i legendarni koncert na Lolapaluzi da album pređe u gornji deo tabele bilbordove top 200 liste. Verovali ili ne, čovek, poslednjih godina poznatiji kao otac Majli Sajrus,Bili Rej Sajrus je sa svojim debi albumom Some Gave All proveo neverovatnih sedamnaest vezanih nedelja na vrhu pomenute liste, što je onemogućilo legendarne grundž muzičare da se dokopaju samog vrha.
U većem delu albuma dominiraju teške i ozbiljne teme. Edi otvoreno i bez uvijanja govori o borbi sa depresijom, samoćom, prosjačenjem i na kraju samoubistvu.


Edi u publici na legendarnom koncertu na Lolapaluzi

Prve dve uvodne numere, Once i Alive, zajedno sa Footsteps, koja je objavljena na b strani singla Jeremy, su zamišljene kao triplet pod nazivom ‘’Mama-son”. Alive počinje Gosardovim solo uvodom, koju potom preuzima brutalni Vederov vokal,polako nas uvodeći u priču, da bi poentirala Mek Krejdijevim antološkim rifom. Iako se na pojedinim portalima može pročitati da se među fanovima, Alive smatra svojevrsnom uplifting pesmom, posebno zbog ”I am still alive” refrena, ona zapravo priča tešku priču o momku koji otkriva da je njegov biološki otac mrtav. Govoreći o ovoj pesmi, Edi je u par intervjua spomenuo da je ona autobiografska. Ono što je zanimljivo, jeste da se sa ovom pesmom na kraju išlo u demo verziji, jer Veder i ekipa jednostavno nisu mogli da ponove emociju uhvaćenu na tom kultnom demo snimku. U drugoj pesmi ove trilogije, a zapravo A1 pesmi albuma, pesmi Once momak potrešen ranijim otkrićem, postaje ubica. U trećem delu, u pesmi Footsteps iz zatvorske ćelije, dok čeka na pugubljenje, skrhan bolom, glavni lik piše potresno pismo svojoj majci, optužujući je za sve što mu se izdešavalo.
Ako je u prvom, od ukupno četiri singla emocija pogođena pri prvom pokušaju, sa drugim Even Flow, po sopstvenom priznanju,članovi benda su preživeli pravi pakao. Čak ni nakon stotog pokušaja, četverac nije bio zadovoljan finalnom verzijom. Po svemu sudeći, fanovi su imali daleko drugačije mišljenje. Potresna pesma, u kojoj ponovo do izraza dolaze Vederove vokalne sposobnosti, sposobnost da šokira svojom iskrenom emocijom, kao i Gosardov osvetnički rif, govori o autorovom periodu beskućništva i prosjačenja.
Veder i ekipa kao da su bili svesni težine i ozbiljnosti tema u uvodnim numerama, pa, kao kontratežu, album nastavljaju, pokazaće se kasnije, samo za njih ”lakšim” temama. Melahonična black govori o propaloj vezi. Vokal je znatno smireniji nego u drugim pesmama, a u kombinaciji sa glavnom gitarom čini nezaboravnu melodiju. Iako može zvučati kao kliše, dok sluša edijeve reči, slušalac ne može a da se ne saoseća sa tim jadnim momkom, a iskusna ekipa ne dozvoljava da vas taj osećaj napusti ni na sekund. Jednostavno, na ”I know someday you’ll have a beautiful life,I know you’ll be a star, In somebody else’s sky, But why, Why can’t it be mine” niko ne ostaje imun.
Oceans je skoro, pa ljubavna pesma, koja sa perkusijama u pozadini čini jedinstvenu baladu na ovom albumu. Inače, Oceans je došla Edijuuu veoma neskvakidašnjiim okolnostima. Sudeći po Vederovim rečima, dok je na kiši čekao da mu se otvore vrata studija, čuo je ritam basa sa probe i pomislio, jebiga, kad sam već na kiši, daj da nešto i napišem.

Sinergija benda kao celine se ponajbolje vidi u trećem singlu, pesmi Jeremy. Vođena Amentovim basom, pesmu brzo preuzimaju dve glavne gitare, nekarakteristične za bendove u to vreme, čiji rifovi harmonično nadopunjuju jedna drugu, a mi slušamo pesmu o nesrećnom klincu koji je izvršio samoubistvo pred celim svojim razredom.
Poslednja pesma na albumu Release me, je tu da stavi tačku na celu stvar, ali i da vas, Edijevim očajničkim krikom dok traži da bude oslobođen svojih gena, razbije na sitne komade. Veder, inače poznat po neverovatno brzom pisanju pesama, je na probi samo prišao mikrofonu I krenuo da peva o svom probleatčinom odnosu sa ocem. Kao rezutat je nastala pesma kojom Album ten zaokružuje svoju priču.
Na kraju, da dokaže da idealno ne postoji, se potrudila da pokaze Deep. Po skromnom mišljenu pisca ovih redova, Deep nekako odskače od atmosfere čitavog albuma, budući da je reč o klasičnoj hard rok pesmi, osetno štrčeći od svih ostalih pesama I albuma u celini.
Album ten je samo u Americi dosada prodat u preko trinaest milion kopija, što ga čini jednim od najprodavanijih debi albuma ikada. O njegovom uticaju na kasnije bendove I muziku uopšte je uzaludno trošiti reči. Meni lično, izuzetno drag i važan album, ten mi je pomogao da prebrodim neke od najvećih lomova u životu. Ali, o tome kako me je i kada nepsremnog sačekao, koliko je i zašto meni lično važan, u nekom od narednih tekstova. Kad se malo bolje upoznamo.

Marko Điđi Jovanović

Komentari
  • 73
  •  
  •  
  •  
  •  
Radioaktivni Komarac