Top 10 muških uloga u biografskim filmovima

10. Danijel Dej Luis kao Linkoln u filmu “Linkoln”
Glumac, poznat po tome da „postaje” karakter koga tumači sve vreme snimanja (i na setu i van njega), godinu dana se spremao za ulogu Linkolna i pročitao je preko stotinu knjiga o predsedniku. I godinu dana je pričao južnjačkim akcentom.

9. Hoakin Finiks kao Džoni Keš u filmu “Hod po ivici”
Finiks je bio nominovan za Oskara za ulogu Džonija Keša u filmu “Hod po ivici”. Za potrebe tog filma je naučio i da peva.

8. Ben Kingsli kao Mahatma Gandi u filmu “Gandi”
Uz pregršt nominacija, dobio je samo jednog Oskara 1982. za ulogu Gandija, ali o tom Oskaru i danas se govori. Za tu ulogu pak imao je i fizičke, ali i genetske predispozicije, budući da je Kingsli Britanac indijskog porekla. Filmovi „Gandi“ i „Šindlerova lista“, u kojima je glumio, osvojili su Oskara za najbolji film. Neobično je, kaže Kingsli, što je svega nekoliko dana pre nego što je pozvan za ulogu Gandija, na poklon dobio njegovu biografsku knjigu.

7. Denzel Vašington kao Malkolm X, u istoimenom filmu
Jedna od boljih Denzelovih uloga, u kojoj je potpuno skinuo gestikulacije i ponašanje afroameričkog aktiviste Malkolma X-a, a i fizička sličnost je upadljiva. Pored ove uloge treba spomenuti i njegovu još jednu biografsku ulogu, u filmu Uragan, gde je glumio Rubina Kartera, boksera koji je nepravedno osuđen za ubistvo i koji je proveo u zatvoru 18 godina.

6. Danijel Dej Luis kao Kristi Braun u filmu “Moje levo stopalo”
Još jednom Danijel na listi, ovog puta još složenija uloga. Za film “My left foot”, u kom igra paralizovanog slikara i pisca Kristija Brauna, Danijel je insistirao da 24/7 bude u kolicima. Ekipa filma morala je da ga na rukama prenosi preko bilo kakvih prepreka na setu, a insistirao je i da ga hrane kašičicom za svaki obrok, da bi se potpuno uneo u ulogu muškarca koji je mogao da koristi samo svoje levo stopalo.

5. Robert Dauni Džunior kao Čarči Čaplin u filmu “Čaplin”
Džunior je prvu glavnu ulogu dobio 1992. godine i to u filmu „Čaplin“, glumeći jednog od najvećih komičara svih vremena Čarlija Čaplina. Ova uloga donela mu je nominaciju za Oskara u kategoriji „najbolji glumac“, te BAFTA nagradu u kategoriji „najbolji glumac u glavnoj ulozi“.

4. Bruno Ganc kao Adolf Hitler u filmu “Hitler poslednji dani”
Švajcarac Bruno Ganc koji je igrao u više filmova Vima Vendersa i Erika Romera potpuno je skinuo Hitlerov govor, a izgledao je skoro indentično.

3. Robert De Niro u ulozi Džejk Lamote u filmu “Razjareni Bik”
Tumačeći boksera Džejka Lamotu u filmu “Razjareni bik”, Robert De Niro je trenirao sa čovekom koga je igrao, učestvovao u tri amaterska bokserska meča (pobedio u dva) i ugojio se 30 kilograma za četiri meseca. Za tu ulogu je dobio i svog drugog Oskara, a film se smatra jednim od najboljih svih vremena. De Nirova ekstremna metoda glume postaće jedan od najpoznatijih fizičkih preobražaja u modernom filmu.

2. Val Kilmer kao Džim Morison u filmu “Dors”
Pripremajući se za ulogu Džima Morisona u filmu “The Doors” Olivera Stouna, Val Kilmer je naučio napamet 50 pesama Dorsa, godinu dana živeo identično kao Morison, a na snimanju tražio od svih da mu se obraćaju sa “Džime”. Na audiciji je ubedljivo pobedio pošto niko drugi nije toliko dobro “skinuo” Morisonov glas, a i fizička sličnost je bila neverovatna. Ipak, Stoun se dugo predomišljao oko Kilmera. Pošto je dobio ulogu glumac se bacio na pravi posao : godinu dana je živeo identično kao Morison, što je uključivalo i drogiranje, pisanje pesama, divljanje i opijanje. Sa Rotčajldom (producent svih albuma Dorsa i Dženis Džoplin i glavni savetnik na snimanju filma , koji je ubedio Stouna da je Kilmer “pljunuti” Morison) je svakodnevno razgovarao satima o Morisonu pa je više znao o pevaču i od reditelja i od scenariste filma, hodao je i gestikulirao na isti način i, navodno, toliko dobro pevao i izgledao da se Rej Manzarek, klavijaturista Dorsa, uplašio kada ga je video na snimanju pomislivši da je pokojni Morison. Ipak, postojala je i određena cena ovog uspeha. Naime, nakon što je završio sa snimanjem filma, Kilmer je na kraju morao da ide na terapiju jer nije mogao da izađe iz lika koji je tumačio. “Do danas mi još uvek nije jasno kako to da viđam ljude sa tetovažom mene kako ga glumim, a da ne znaju da to nije Džim. Događa se mnogo češće nego što mislite”.

1. Džejmi Foks kao Rej Čarls u filmu “Rej
Inače Rej Čarls je preminuo samo nekoliko meseci pre nego što je film izašao, međutim pre nego što se to desilo odslušao je projekciju prvog reza filma. Džejmi Foks je bio toliko dobar da je stvorio utisak kao da se gleda dokumentarac. Praktično nije spavao, snimao je 14 sati, svirao klavir, išao na časove na Brailovom Univerzitetu kako bi naučio autentične pokrete slepih ljudi i nosio je sočiva koja bi ga oslepela za snimanje. Takođe je i smršao 20 kg, da bi mogao da igra čuvenog pevača u periodu od 1949. do 1979. Za film je dobio Oskara, a iste godine je bio nominovan i za sporednu ulogu u filmu Kolateral. Samo je još Al Pacinu pošlo za rukom da ime dve nominacije za dva filma u istoj godini. Pored toga osvojio je još 22 nagrade za Reja. Uz to je i jedini oskarovac, čija se i pesma našla na prvom mestu Bilbordove liste.

Komentari
  • 194
  •  
  •  
  •  
  •  
Radioaktivni Komarac