Top 10 najboljih dečijih uloga u filmskoj istoriji

10. Džek Vajld u ulozi Dodžera u filmu Oliver. Ova uloga mu je sa samo 15 godina donela nominaciju za Oskara.

9. Tejtum O’Nil, ćerka slavnog glumca Rajana, drži i dalje rekord kao najmlađa dobitnica Oskara, a dobila je sa samo 10 godina nagradu za najbolju sporednu glumicu u filmu “Paper Moon” 1974. godine.

8. Francuski film “The 400 Blows” (1959), nalazi se na svim listama najboljih filmova svih vremena. Dobio je nagradu u Kanu i bio je nominovan za Oskara. U prvom planu je petnaestogodišnji glumac Žan-Pjer Lau, koji je toliko ušao u lik mangupa u režiserskom debiju Fransoe Trifoa, da ga je ovaj slavni režiser zapošljavao i u narednim filmovima. Ovom ulogom i još mnogim drugim postao je važan glumac francuskog novog talasa.

7. Ofelija beži u svet fantazije da bi izbegla surovu realnost fašizma u Španiji. Tama tadašnje situacije u ovoj zemlji je fluidno i imaginativno reflektovana u fiktivnom svetu Giljerma del Tora u kojem se Ofelija slučajno zatiče nakon što je greškom zalutala u šumu. Giljermo del Toro nema samo unikatnu, grozomorno-čudesnu maštu, već i jedinstven njuh da pronađe glumice koji mnogo više govore licem nego rečima. Tako će uloga dvanaestogodišnje Ivane Bakero u filmu “Panov lavirint” ostati zauvek upamćena.

6. Zbog furiozne i jezivo dobre uloge Daglasa Silve, četrnaestogodišnjeg bandita u kultnom brazilskom fimu “City of God” mnogi su zažalili zbog toga što nisu poneli rezervni donji veš u bioskop.

5. Henri Tomas. Jednostavno kada pogledate audiciju za legendarni Spilbergov film E.T. biće vam jasno o kakvom je glumcu reč:

4. Ana Pakvin, je imala samo 11 godina kada je nagrađena Oskarom za najbolju sporednu glumicu u fantastičnom filmu „The Piano“ (1993). Kao dete, pored “Klavira”, Pakvinova je osvojila kritiku i publiku i ulogom mlade Džejn Ejr u istoimenom filmu.

3. Džodi Foster je 1977. odigrala ulogu koja joj je obeležila život. Bila je to uloga maloletne prostituke u filmu “Taksista” Martina Skorsezea. Imala je tada 15 godina. Slavko Štimac je otkrio jednu zanimljivu anegdotu iz detinjstva vezanu za poznatu američku glumicu koja je u detinjstvu sa roditeljima letovala na Hvaru.
– “Bili smo deca. Išli smo zajedno u bioskop gledati film ‘Taksista’. Nisu nas pustili u bioskop, jer je Džodi bila mlađa od 16 godina, iako je ona igrala u filmu. Čak je njena majka bila sa nama.”-Kroz smeh je ispričao Slavko.
Što se tiče dečijih uloga na našim prostorima Slavko Štimac je bio neprevaziđen.

Nije lako biti upamćen u filmu u kome je De Niro izneo jednu od njegovih najboljih uloga:

2. Natali Portman je rođena 1981. u Jerusalimu. Njena porodica se preselila 1984. u Merilend, posle toga se selila još nekoliko puta. Godine 1990. seli se sa porodicom konačno u Njujork. Agent firme “Revlon” otkrio ju je u piceriji kad je imala 11 godina, nudeći joj pritom karijeru modela, koju je ona ipak odbila jer je radije htela biti glumica. Ubrzo je dobila svoju prvu ulogu u filmu Lika Besona “Leon: Profesionalac”. Ulogu Matlde Natali je uspela dobiti ispred 2000 drugih kandidatkinja na audiciji.

1. Pre tačno 30 godina 10000 dece je konkurisalo na kastingu za glavnu ulogu u filmu Stivena Spilberga “Empire of the Sun”, a ulogu je dobio tada nepoznati trinaestogodišnji Velšanin Kristijan Bejl. Film je dobio šest nominacija za Oskara. Fenomenalno odigran lik Džima Grahama koji postaje ratni zarobljenik u Kini za vreme Drugog svetskog rata doneo mu je velike pohvale kritike, pregršt nagrada i lansirao ga na svetsku scenu. Taj film će ostati zapamćen po jednom od najlepših završetaka.

Posle toga je postao jedan od najboljih glumaca Holivuda, neverovatne su njegove transformacije, zbog kojih je par puta bio u životnoj opasnosti. Ono što je nekad značio Holivudu De Niro, sada je to Bejl.

Komentari
  • 156
  •  
  •  
  •  
  •  
Radioaktivni Komarac