U susret Oskaru-Brandovo odbijanje Oskara, pismo Akademiji i poklanjanje svog imanja Indijancima

Čovek čije ponude niko nije mogao odbiti, odbio je najprestižniju svetsku nagradu iz jednog izuzetno plemenitog i u tom momentu sasvim neočekivanog razloga:

Osvojenog Oskara za svoju nezaboravnu ulogu u “Kumu”, Marlon Brando je 1973. godine odbio preuzeti zbog diskriminišućeg odnosa Amerikanaca i Holivuda prema Indijancima.

Na 45. dodeli Oskara umesto Branda pojavila se malo poznata glumica, Indijanka iz plemena Apača, Sacheen Littlefeather, i na sceni se pridružila Liv Ulman i Rodžeru Muru. Jednim pokretom ruke stavila je do znanja da Oskara ne želi preuzeti, predstavila se i obratila prisutnima: „Večeras predstavljam Marlona Branda, i rekao mi je da vam poručim da on duboko žali što ne može primiti ovu nagradu. Njegovi razlozi tiču se lošeg tretmana američkih Indijanaca danas.

Pismo Marlon Branda upućeno Akademiji nakon dodele:
„Dve stotine godina smo govorili američkim Indijancima koji se bore za svoju zemlju, svoje živote, svoje porodice i svoje pravo da budu slobodni: položite svoje oružje, prijatelji, i nastavićemo da živimo zajedno. Kada su položili svoje oružje – ubili smo ih. Lagali smo ih. Prevarili ih na njihovoj zemlji. Naterali ih da potpišu ugovore koje mi sami nismo poštovali. Pretvorili smo ih u prosjake na kontinentu koji im je davao život otkad život postoji. Prema bilo kojoj interpretaciji istorije, koliko god izvrnutoj, mi nismo bili u pravu. Nezakonito smo postupali, niti smo bili pravedeni. Ne treba nas čuditi to, što se njih tiče, ne moramo vratiti njihove ljude, niti živeti u skladu s dogovorima. Nama je dato prirodno pravo da napadamo prava drugih, otimamo njihovo vlasništvo i uzimamo njihove živote, dok oni brane svoju zemlju i slobodu; dato nam je pravo da njihove vrline prikazujemo kao zločine, a naše razvrate kao vrline.
Ipak, postoji jedna stvar koja je iznad ove perverzije, a to je ogromna presuda istorije, koja će nas sigurno osuditi. Ali brinemo li mi o tome? Kakav je to šizofreni moral koji nam dozvoljava da celom svetu prenosimo poruku da živimo po datim obvezama, kada svaka stranica istorije govori suprotno; kada su svi žedni, gladni i ponižavajući dani i noći poslednjih 100 godina života američkih Indijanaca tome potpuno protivrečni?”

I to nije sve- na slici Brando se odriče svog imanja u Kaliforniji, smatrajući da ono pripada Indijancima.

Komentari
  • 670
  •  
  •  
  •  
  •  
Radioaktivni Komarac