Bio je prvi istočnoevropski glumac koji je zaigrao u Holivudu tokom trajanja Hladnog rata.

Bio je prvi istočnoevropski glumac koji je zaigrao u Holivudu tokom trajanja Hladnog rata.

Bio je prvi istočnoevropski glumac koji je zaigrao u Holivudu tokom trajanja Hladnog rata. Govorio je devet jezika, na njegov šarm je pala i Ava Gardner, ali je on najviše voleo svoju koleginicu Branku Petrić sa kojom je živeo 43 godine i iz tog odnosa se izrodio još jedan odličan glumac Uliks. Bekim je bio umetnost, pogledajte na Jutjubu kako samo recituje pesmu "Čovek peva posle rata", to je jedan od retkih snimaka, nakon što se prerano povukao iz javnosti.

Bekim Fehmiju ostavio je neizbrisiv trag u jugoslovenskoj kinematografiji, njegove najznačajnije uloge su svakako u filmovima "Skupljači perja" i "Specijalno vaspitanje". U svojoj međunarodnoj karijeri nastupao je sa brojnim filmskim zvezdama kao što su Džon Hjuston, Ava Gardner, Šarl Aznavur, Irena Papas, Klaudija Kardinale, Olivija de Hevilend, Robert Šo, Fernando Rej, Dirk Bogard i Kendis Bergen. Bio je jedini glumac iz istočnoevropskih zemalja koji je na Zapadu snimao više od dvadeset godina. Nakon što su "Skupljači perja" osvojili zlatnu palmu, odlučio je da to proslavi na plaži noseći u naručju hollvudsku oskarovku Širli Meklejn. Usred slavlja Bekimu prilazi producent Dino de Laurentis i nudi mu glavnu ulogu u spektakularnoj televizijskoj seriji “Odisej”. Slavni Italijan, pred kojim su drhtale i najskuplje zvezde nije navikao da mu protivureče, nije se stigao sabrati kada dojučerašnji anonimus s Balkana nije prihvatio njegovu visoku novčanu ponudu nego je zatražio još viši honorar. Menadžer koji je posredovao u razgovoru i prevodio na to je prebledeo jedva zaustivši:

“Čoveče, jesi li pri zdravoj pameti, pa s de Laurentisom se tako ne postupa!”

Ipak Bekim Fehmiu je tvrdoglavo ostao pri svome sve dok Dino de Laurentis nije napokon popustio i uprkos povređenoj sujeti potpisao ugovor:

Šta bi bilo da se de Laurentis predomislio. Propala bi mu životna uloga, koja je i bila njegov proboj u inostranstvo. U jednom intervju je Bekim na to pitanje odgovorio: “Kockao sam se i, eto, uspeo!”

Napisao je dva dela svoje autobiografije Blistavo i strašno. U drugoj knjizi, on isto tako često opisuje pištolj koji mu je poklonio Dino de Laurentis. Upravo će iz pištolja Bekim izvršiti samoubistvo u svom beogradskom stanu 2010. godine. Branka Petrić je u jednom intervjuu rekla kako je i tada mislio o pozorištu: „Da sam mu sat vremena ranije rekla da to veče imam predstavu, sigurna sam da bi naum odgodio za neki drugi dan, jer je znao da bi u tom slučaju predstava morala biti pomerena”. Na njegovu odluku presudno je uticao moždani udar koji ga je delimično onesposobio. Tu fizičku nemoć on nije mogao da podnese; kako je jednom rekao njegov sin Hedon, on je „živeo i umro kao samuraj, ponosno, hrabro i časno, sa voljom i željom da ode kad bude nespreman za ovaj život”.

 

Iz iste kategorije