Čovek koji je srušio sve barijere napunio je 94 godine

Čovek koji je srušio sve barijere napunio je 94 godine

Čovek koji je srušio sve barijere napunio je 94 godine.

Koliko je teško bilo u to vreme biti tamne puti, sin farmera i direktno sa branja paradjza, stići do velike filmske zvezde. U početku je bio plaćen jedan dolar za svoje uloge. Znao je da mora da radi mnogo više od ostalih, da bi samo bio u jednakoj prilici za uloge, pa je naučio i ruski između ostalog. Preživeo je rak prostate. Bio je inspiracija za superjunaka „Green Lantern“. Neko je morao prvi da sruši barijeru kad je u pitanju rasizam u angažovanju u filmskoj industriji. I to je bio Sidni Poatje.

On je 1964. za film „Poljski ljiljani“ dobio Oskara za glavnu mušku ulogu i prvi je Afroamerikanac koji je dobio ovu nagradu u toj kategoriji. Denzel Vašington je nakon dobijanja Oskara-slučajnost, isto veče i Sidni je dobio počasnog za čitavu karijeru, izjavio „Bez tebe ovo ne bi bilo moguće, uvek sam te pratio, Bog te blagoslovio“. Njegove uloge u filmovima „Pogodi ko dolazi na večeru“ i „Gospodinu s ljubavlju“ iz 1967. doprinele su uklanjanju prepreka između crnaca i belaca.

Tokom karijere je bio nominovan čak 11 puta za Zlatnog Globusa, tri je uzeo. „Džungla na školskoj tabli“, „U vrelini noći“ i „Bekstvo u lancima“ su još neke od njegovih najpoznatijih uloga.

„Živeo sam u zemlji u kojoj nisam mogao da živim gde hoću, živeo sam u zemlji u kojoj nisam mogao da idem kud hoću i da jedem gde hoću, živeo sam u zemlji u kojoj nisam mogao da dobijem posao koji hoću, osim kada neko nije zažmurio nad rasom i kastom kojoj pripadam. Ali sve sam to promenio."

Iz iste kategorije