Jiro Dreams of Sushi

Jiro Dreams of Sushi

Dokumentarac „Jiro Dreams of Sushi“, priča o suši majstoru koji radi u podzemnom prolazu, njegov restoran ima tri Mišelinove zvezdice i sa 85 godina i dalje radi. Dokumentarac o posvećenosti i ljubavi prema poslu. Već 75 godina Japanac Jiro Ono pravi suši, njegovi sinovi su krenuli istim putem, sin koji radi sa njim izjavio je da radi na algama tek sedam godina i da još nije na nivou oca. Mlađi sin, svestan da nikada neće postati novi šef jer to pravo pripada starijem, otvorio je sopstveni restoran, koji je dizajniran tako da predstavlja očev restoran posmatran u ogledalu. Kaže da je to zato što je Jiro levoruk a on desnoruk. Kada se fotografije ta dva restorana postave jedna kraj druge, dobija se savršena celina.

Taj dokumentarac je napravljen pre 10 godina, Jiro je i dalje živ, on sa 95 godina i dalje radi kao suši majstor. Ovaj dokumentarac je jedan od inspirativnih filmova koje je Dalibor preporučio u novoj epizodi podkasta.

"Nakon što odlučite šta će vam biti preokupacija, morate u njega uroniti celog sebe. Morate se zaljubiti u svoj posao. Nemojte se žaliti. Posvetite se usavršavanju veštine. Ja neprekidno radim isto. Ponovo i ponovo, svaki put usavršavajući za po jedan delić to što radim. Uvek postoji težnja ka višim postignućima. Nastaviću da se penjem, trudiću se da dosegnem vrh.

Iako niko ne zna gde se taj vrh, zapravo nalazi."

Iz iste kategorije