Marko Ratić

Marko Ratić

Juče smo u podkastu „Ubod kulture“ spomenuli i ovog dečaka. Dragan Kresoja tražio je po čitavoj tadašnjoj Jugoslaviji dečaka koji bi mogao da iznese ulogu Vukole u njegovom filmu „Kraj rata“, a kako nikako nije uspeo da ga nađe, vratio se u Beograd. Ispostavilo se da glumac koga traži nije tako zavučen, već sasvim suprotno. U centru Beograda pronašao je Marka Ratića (čak nekako simbolično i prezime ide uz film) koji je tada sam šetao ulicama i odlučio je da ga pozove na kasting za film u kojem je glavnu ulogu tumačio Velimir Bata Živojinović. Markovi roditelji su bili oduševljeni činjenicom da je njihov sin dobio ulogu jer im je to, između ostalog, predstavljao jedan od izvora prihoda. Četiti godine kasnije dobija novu ulogu Čavke u istoimenom ostavarenju Miloša Radivojevića. Uspeo je da porodicu preseli u novu kuću u kojoj su mogli normalno da žive. Na filmskom festivalu u Nišu Marko osvaja prvo mesto i dobija brojne ponude za filmove.

Međutim 1990. godine se odlučuje za radikalan zaokret i zauvek napušta glumu. Nikada se više nije pojavljivao u javnosti, o njegovom životu se malo znalo, osim da je preminuo 2013. godine, imao je samo 38 godina. Ostaje nekoliko njegovih uloga u rasponu od 1984. do 1990., kada je kao dečak demonstrirao moć svog talenta.

Da se nikada ne bi zaboravili takvi ljudi, ali i da takvi talenti ne bi bili u zapećku, počeo sam sa novim podkastom, u kome će biti predstavljeni široj javnosti mnogi nepoznati umetnici (ali i poznati samo u drugom svetlu bez trivijalnih pitanja), pa ko tu vidi opšte dobro može da podrži ovu priču, a za početak je dovoljno i da podeli ovaj link podkasta. 
https://bit.ly/3uQzSeb

Iz iste kategorije