Žilijet Binoš

Žilijet Binoš

Pre dve godine u Berlinu francuskoj glumici Žilijet Binoš dodeljena nagrada za evropski filmski doprinos u svetskim okvirima, koju je prihvatila s pesimizmom.
"Svet ne ide u dobrom pravcu, u velikoj smo krizi, ali čini mi se da umetnost postaje sve važnija. Ipak, razmišljam, da li je u redu primiti nagradu kada svet ide naniže, ka svom kraju“, pita se poznata glumica.
Dok je pokušavala da izgradi glumačku karijeru, narednih pet godina radila je kao službenica u gradskom sekretarijatu i kao slikarski model. Međutim već prva uloga u filmu "Nepodnošljiva lakoća postojanja" donela joj je brojne nagrade, a uloga u „Tri boje: plavo“ ju je popela na sam vrh evropske kinematografije.
Posle toga je osvojila čak pet puta nagradu Cezar. Dva puta je bila nominovana za Oskara, a jedan je i osvojila za ulogu u filmu "Engleski pacijent". Trenutno je najplaćenija francuska glumica. Ima dvoje dece: Rafaela (sa Andreom Haleom) i Hanu (sa francuskom glumcem Benotom Magimelom).
Početkom devedesetih bila je inspiracija čuvenom fotografu Robert Duanu.
Njen novi film "Kako biti dobra supruga" je u bioskopima širom Srbije od 20. maja: Kulturni centar Beograda (bioskop DKC), Kombank Dvorana, Cine Grand Srbija, Kulturni centar Novog Sada, Tuckwood, Art bioskop Kolarac, Cineplexx Ušće, Cineplexx BIG, Cineplexx Kragujevac, Kulturni centar Kruševac, Kulturni centar Leskovac, EuroCinema Subotica, Kulturni centar Boljevac (samo 26. maja), Dom kulture Studentski grad od 1. juna, Bioskop Jugoslavija Vrbas od 31. maja.

Film je podržan od strane MEDIA programa Kreativne Evrope a distributer je Five Stars Film Distribution.
 

https://bit.ly/3bHsGt9

Iz iste kategorije