Borislav Pekić

Borislav Pekić

Danas bi 91 godinu napunio jedan od najvećih pisaca svih vremena, Borislav Pekić. Čovek koji je nakon maturiranja zbog svojih uverenja proveo pet godina u zatvoru, čovek kome je bio oduzet jugoslovenski pasoš zato što je u svojoj knjizi „„Hodočašće Arsenija Njegovana“ pripovedao o studentskim demonstracijama iz 1968. godine.
„Pasoš mi je vraćen posle velikih članaka u nemačkoj štampi o mom slučaju i dobijanja NIN-ove nagrade za Hodočašće. Otputovao sam u London. Nakon toga, pet godina nijedna moja knjiga u zemlji nije objavljena, a svi su ugovori sa mnom raskinuti bez ikakvog objašnjenja.“
Svoje doživljaje iz zatvora Borislav Pekić uspeva da pretoči u roman „Godine koje su pojeli skakavci“ međutim, kako nije uspeo da pronađe izdavača koji će knjigu i objaviti, roman šalje na anonimni književni konkurs i osvaja prvu nagradu.
Ipak ništa nije moglo da zaustavi njegovo stvaranje- „Vreme čuda", „Atlantida", „Besnilo", „Godine koje su pojeli skakavci“, „Zlatno runo", „Kako upokojiti vampira" i drugi nezaboravni romani.
Neki od filmova čiji je scenarista i koscenarista bio Borislav Pekić su: „Valter brani Sarajevo“, „Vreme čuda“, „Dim“, „13. jul“. Godine 1978. objavljen je prvi od sedam tomova „Zlatnog runa“ .
Francuska vlada ima poseban fond iz koga se finansiraju kapitalna dela vrhunskih pisaca strane književnosti, pa je njihova komisija pre desetak godina odabrala "Zlatno runo" za prevođenje i štampanje, što je veliki uspeh.
Pekić je na "Zlatnom runu" intenzivno radio deset godina na pisaćoj mašini i prekucavao je sedam puta svaku knjigu.
On je stvorio jedan od najopsežnijih proznih opusa u srpskoj i svetskoj književnosti uopšte. Njegov sedmotomni roman Zlatno runo jeste najobimnije i, po mišljenju mnogih autoritativnih tumača srpske književnosti, najzahtevnije delo naše literature. Ima oko 4000 strana, roman daje detaljan prikaz istorije naroda, zakona, država i sukoba na Balkanu. Pekić je počeo da razmišlja i oblikuje "Zlatno runo" još u zatvoru 1952. godine.
„Želim da radim sasvim drugačije. Kao što niko nikad nije radio.“
„Kao Ikar da prvi uzletiš?“
„Da.“
„Ikar je poginuo, Isidore.“
„Ali je pre toga leteo, zar nije?“
„Zlatno runo III“

Iz iste kategorije