Aplaudirajte prijatelji, komedija je gotova

Aplaudirajte prijatelji, komedija je gotova

"Ja ne znam nijedan drugi znak superiornosti, osim dobrote."

Ritmovi u njegovim kompozicijama bili su bukvalno u skladu sa otkucajima njegovog srca, zbog toga što je Betoven imao srčanu aritmiju.
Prema tome, može se zaključiti da je nepravilno kucanje Betovenovog srca “krivo” za ritam kompozicija koje je stvorio. Aritmija koju je imao možda je bila posledica mnogobrojnih bolesti od kojih je Betoven patio. Prva nedaća je bio njegov sluh. Naime, već u ranim godinama provedenim u Beču, Betovenov sluh je počeo da se pogoršava. Problem je bio toliko ozbiljan da je čak 1802. godine razmišljao o samoubistvu. Kao pijanista je prestao javno da nastupa 1815. godine, a tri godine kasnije više nije mogao ni da razgovara s ljudima, pa je počeo s pisanim putem komuniciranja. Druga nevolja ga je zadesila kada je 1815. godine postao staratelj svog nećaka Karla, sina svog pokojnog brata. Karl je bio psihički nestabilan, konstantno je upadao u probleme i zadavao muke svom stricu koji je ionako bio opterećen sopstvenim zdravstvenim stanjem. I pored potpunog gubitka sluha, stvorio je još mnoga vanvremenska dela.
Tokom svog života, Betoven je imao mnogo muzičkih rivala sa kojima je imao direktne duele da se vidi ko bolje svira klavir. Često su se dueli održavali u ogromnim salama prepunim publike. Jedan od njegovih najvećih rivala bio je Danijel Štajbelt.
Na njihovom duelu, Štajbelt je prvi svirao i svirao je jako jako dobro. Betoven, iznerviran time koliko je Štajbelt dobro svirao, zgrabio je note od jednog violončeliste, okrenuo ih naopačke i počeo da improvizuje muziku uz pomoć tih izvrnutih nota. Betoven je dobio duel, a od te muzike koju je improvizovao kasnije je nastala njegova "Treća Simfonija" (Eroika).
Nakon što je izgubio, Danijel Štajbelt je rekao da se nikada više neće vratiti u Beč dokle god je Betoven živ. Tokom života osim Štajbelta Betoven je imao mnogo izazivača na duel kao što su bili Abe Gelinek, Jozef Volfl i mnogi drugi fenomenalni pijanisti. Betoven ih je sve dobio i zato je Betoven danas Betoven, a tih ostalih pijanista se niko ni ne seća.

Njegove poslednje reči bile su: “Aplaudirajte prijatelji, komedija je gotova”.

Iz iste kategorije