Dobrodošli u Bestragiju

Dobrodošli u Bestragiju

Deset godina od ovog filma. Nedodirljivi je drugi najgledaniji francuski film u bioskopima (Prvi je "Dobrodošli u Bestragiju"). Film je rađen po istinitoj priči. Film "Nedodirljivi" nas je upoznao sa jednim neobičnim tandemom - milijarder kvadriplegičar i njegov pomoćnik, bivši zatvorenik, u filmu spasavaju jedan drugog kroz mnoštvo nezgodnih, komičnih, dirljivih scena. Najlepši rezultat, ipak, vidimo u realnosti - u prijateljstvu bogataša Filipa Poza di Borga i njegovog pomoćnika Abdela Selua. Ovaj film je zasnovan na istinitoj priči.
Filip se teško povredio 1993. godine, prilikom skoka s padobranom. Sa 42 godine, započeo je drugi život, vezan za kolica. Samo tri godine nakon što je postao kvadriplegičar od raka je preminula i njegova supruga Beatris. Počeo je da razmišlja o samoubistvu. Skoro 100 osoba želelo je posao kod nesrećnog bogataša, sve ih je odbio, a onda se susreo s Abdelom, sitnim kriminalcem iz Alžira koji je imigrirao u Francusku, koji se za taj posao prijavio kako bi i dalje mogao da prima socijalnu pomoć. Kaže da je u startu o Abdelu imao loše mišljenje, smatrajući ga netolerantnim i arogantnim, ali ubrzo je u njemu prepoznao nešto što niko nikad nije.
"Nije me žalio, bio je skroz bez poštovanja, drzak i s čudnim smislom za humor. Odjednom sam se ponovno osetio živim. Počeo sam da uživam u životu jer nisam znao što me sledeće čeka. Tretirao me je onako kako je i trebalo da me tretira u teškim trenucima koji su bili ispred mene. Trebalo mi je tako nešto da se vratim na pravi put. Sažaljenje je bila poslednja stvar koja mi je bila potrebna, to je nešto što dobijaš od osoba koje te se zapravo boje i ne znaju kako bi trebalo da se ponašaju prema tebi."

Paralelno, i Filip je Abdela skrenuo s puta kojim je srljao.

- Da nisam upoznao Filipa, danas bih verovatno bio mrtav ili u zatvoru - smatra Abdel.

Abdel danas živi u Alžiru, ima farmu kokošaka, u srećnom je braku i ima troje dece.
I Filip je zasnovao porodicu s Kadijom, ženom iz Maroka. I dalje su bliski prijatelji i u stalnom kontaktu. Svoju priču Filip Pozo di Borgo pretočio je u memoare 'Drugi uzdah', koji su brzo postali bestseler.

Iz iste kategorije