Na današnji dan pre 165 godina rođen je Tesla

Na današnji dan pre 165 godina rođen je Tesla

Na današnji dan pre 165 godina rođen je Tesla. Za izumiteljski dar koji je posedovao, Nikola Tesla se u knjizi "Moji izumi" zahvalio majci. Nikola Tesla je takođe u svom poslednjem pismu napisao majci:

"Voleo bih da sam sada pored tebe majko, da ti donesem čašu vode. Sve ove godine koje sam proveo služeći ljudskoj vrsti nisu mi donele ništa drugo sem uvrede i poniženja."

Georgina Đuka Tesla, majka velikog naučnika, imala je, govorio je njen sin, toliko spretne ruke da je ono što očima vidi, rukama mogla da stvori. Bila je čuvena u celoj okolini zbog svojih ručnih radova. Iako nije znala da čita zanimala se za poeziju i znala je napamet mnoge srpske narodne pesme i mnoge odlomke iz Njegoševog Gorskog vijenca.

Govorilo se da je prava Samarićanka, jer je uvek imala potrebu da pomaže bolesnim i nemoćnim. Morala je preuzeti brigu o staranju šestoro braće i sestara, jer joj je mati umrla vrlo rano. Kada je imala 16 godina, državom je harala nepoznata bolest, a ona je sama brinula o bolesnoj petočlanoj porodici u susedstvu.

Postala je supruga sveštenika Milutina Tesle, sa kojim je u Smiljanu dobila dva sina i tri ćerke. Ona je uspela da ubedi supruga da je za njihovo dete bolje da studira tehniku, umesto Bogoslovije

Iz iste kategorije