Idi i gledaj

Idi i gledaj

Preporuka za one koje interesuje ova tema i ujedno može da posluži kao merilo, prema njemu može da se meri da li je neki film ovog žanra dobar ili loš (nažalost u većini ovo drugo, jer ovaj film je podigao visoko lestvicu).

Smatra se najboljim (anti)ratnim filmom svih vremena. Napravio ga je ruski režiser Elem Klimov povodom 40 godina od pobede nad nacistima u Drugom svetskom ratu. Režiser je bio učesnik rata, a koscenarista je imao sličnu sudbinu kao glavni lik-borio se u partizanima, snimanje je trajalo 9 meseci, a u filmu su korišćeni pravi meci, koji su leteli iznad glava glumaca, tokom krvavih scena mladog glumca su hteli da hipnotišu kako ne bi bio potpuno prisutan zbog njegovih mladih godina. Međutim on je to odbio i koristio je neku vrstu autogenog treninga.

Glavni akter je beloruski dečak, inače Belorusija je od svih sovjetskih republika pretrpela najveće žrtve tokom Drugog svetskog rata, spaljeno do temelja 626 sela i ubijeno 2 miliona njihovih stanovnika, a posebno su jezive scene spaljivanja u crkvi. S etičke strane vrlo je upitan tretman prema četrnaestogodišnjem Kravčenuku, koji je morao da smrša, ali režiser je izjavio da bi dečak mogao i da završi i u ludnici na kraju snimanja filma. Što se na sreću zahvaljujući njegovoj jakoj psihi nije desilo. Takođe deca glumci su po ledenoj zimi šetali satima za vreme mećave po dubokom snegu iz kojeg su im samo glave virile. A epilog je da film većina smatra za najbolji ratni film svih vremena.

Film „Idi i gledaj“ je pravo košmarno iskustvo, čak je i ton urađen tako da ubaci gledaoce u sam film, pa mogu da osete kada se glavnom junaku zagluše uši. Prvobitno je film trebalo da nosi naziv „Ubijte Hitlera”. Međutim, u to vreme se smatralo da to nije primereno. Umesto toga, Klimov je naziv „Idi i gledaj” pronašao u šestom poglavlju Otkrovenja Jovanovog: „Jer dođe veliki Dan gneva njegova, i ko može opstati?” (Otkrovenje 6:17).

Na kraju film nosi veliku anti-ratnu poruku iako je prošlo 36 godina, smatra se da nijedan film nije uspeo da ga nadmaši.
Idite na Russian Film Hub i gledajte ako želite još jednu tešku temu, mada je vreme za neke vedrije.

Iz iste kategorije