Helen Folasade Adu, što znači “čast ti daje krunu”.

Helen Folasade Adu, što znači “čast ti daje krunu”.

Rođena u Nigeriji, punog imena Helen Folasade Adu, što znači “čast ti daje krunu”.

Zatim se preselila u brtianski primorski gradić Klekton, maštala je da će biti slikarka, a radila je kao model. Studirala je dizajn, a muzikom je počela slučajno da se bavi, prijatelji su je zamolili da peva prateći vokal u njhovom bendu.
Pojavila se sasvim slučajno na poziv engleskog magazina "The Face" u januaru 1983. godine kao potpuno nepoznata pevačica na muzičkoj večeri i doživela ogromne ovacije.

Već naredne godine sa debitantskim albumom "Diamod Life" objavljenim 1984. godine premašila je tiraž od sedam miliona prodatih primeraka širom planete. Šade je danas po prodatim albumima najuspešnija umetnica svih vremena u Velikoj Britaniji. Od javnosti se opsesivno krije, zbog čega je prijatelji u šali zovu Houi, po ekscentričnom milioneru, pustinjaku Hauardu Hjuzu. I uvek se u medijima pojavljuje s razlogom, kada ima nešto novo da predstavi. Živi u kućici u malom selu na zapadu Engleske, gde se još 2005. godine preselila sa detetom, sama sprema i radi u bašti, ima i jednog konja (ljubav prema ovoj životinji vidljiva je i u njenim spotovima) a vozi automobil deset godina star i tvrdi da kada bi lopov upao u njenu kuću, ne bi mogao da nađe ništa vredno. Slava je nije pokvarila i kroz čitavu karijeru nije imala nijedan skandal.

"Snimam pesme samo kad imam nešto da kažem, ne zanima me snimanje muzike samo da bi nešto prodala. Fokusirana sam na stvaranje. Ne želim da budem samo proizvod industrije, želim da ljudi uživaju u mojoj muzici. Meni je to sve. Pevačice ako teže da budu umetnice moraju da drže nivo. Šade nije brend."

Iz iste kategorije