Lepa Božićna priča

Lepa Božićna priča

Progašen najbolji roman u poslednjih 125 godina, a bez prijatelja ne bi bio napisan

Daleke 1956. godine prijatelji književnice Harper Li, skupili su njenu godišnju platu i dali joj za Božić kako bi dala otkaz i godinu dana mogla samo da piše. Oni su verovali da je Harper rođena da bude književnica.

Harper Li je za tih godinu dana napisala "Ubiti pticu rugalicu". Pisala je veoma sporo, šest do dvanaest časova provodila za radnim stolom, a nastajala bi jedna stranica rukopisa dnevno. Gornja slika je knjiga sa posvetom jednom od tih prijatelja.

Knjiga je do danas prodata u 40 miliona primeraka. Samo u prvih šest meseci 2010. godine od autorskih prava za „Rugalicu“ Harper je dobila neverovatnih 816,448.06 dolara i gotovo celu sumu je donirala u humanitarne svrhe. Li je bila poznata kao veoma skromna žena, nije koristila modernu tehnologiju i do kraja života je kucala na pisaćoj mašini.
Lik Atikusa Finča koga tumači Gregori Pek u filmu „Ubiti pticu rugalicu“, američki filmski institut proglasio je za najvećeg filmskog heroja ikada, ispred Indijane Džonsa i Džejmsa Bonda. Gregori Pek je razneo sva očekivanja i lik koji je već bio postavljen na visoko sedmo mesto najboljih fiktivnih likova iz književnih dela, postavio na još viši nivo. Za tu ulogu zaradio je i jedinog Oskara. Harper Li je bila oduševljena njegovom glumom i išla je sa njim na dodelu, a postali su i bliski prijatelji, po njoj je njegov unuk dobio ime.

Poznati američki dnevni list Njujork Tajms nedavno je obeležio 125 godina od kada su u ovoj novini počele da se objavljuju recenzije novih knjiga.

Ljudi iz 67 zemalja su nominovali svoje favorite, a novinari su na osnovu njihovih glasova napravili listu od 25 najboljih romana u poslednjih 125 godina. I upravo na prvom mestu se našao pomenuti roman.

Iz iste kategorije