Desanka Maksimović

Desanka Maksimović

Na današnji dan pre 123 godinje rođena je Desanka Maksimović. Desanku u dubokoj starosti je fotografisao Ljubivoje Ršumović. Bila je 95 godina na ovom svetu i za to vreme stvorila mnogo. Objavila je oko pedeset knjiga poezije, pesama i proze za decu i omladinu, pripovedačke, romansijerske i putopisne proze. Zbog jedne od njenih rodoljubiih pesma, neobjavljena pesma „U ropstvu”, bila je i zatvarana. Jednom prilikom se susrela i sa poznatom švedskom književnicom Astrid Lindgren, autorkom Pipi Duge Čarape. Anegdotu o tom susretu ispričala je sama Astrid Lindgren: „Gospođa Desanka Maksimović je sigurno veoma dobar pisac, žao mi je što nisam pročitala nijedan njen stih. E, kako smo se samo lepo ’ispričale’. Ona je sedela s moje leve strane, a ja slabo čujem na levo uvo. Sve vreme mi je govorila nešto na francuskom, a ja od svih jezika najmanje znam francuski, pa sam joj sve vreme odgovarala na nemačkom.”

Inače kada je Desanka Maksimović išla u posetu Kanadi, rekli su joj: "Ideš u zemlju, gde sva ta tvoja prćija ruskog, bugarskog, francuskog, španskog i slabog nemačkog ništa ne vredi, jer ne znaš engleski!" Desanka im je odgovorila: "Znam da kažem I love you! - i to je dosta!"

U Valjevu je, još za njenog života, podignut spomenik Desanki Maksimović. Tako je i postala prva žena na ovim prostorima kojoj je podignut spomenik za života, zbog čega je negodovala, ali su je ubedili da je to samo spomenik poeziji sa njenim likom. I tako nekako i jeste-Desanka Maksimović je večni sinonim za poeziju.

Iz iste kategorije