Čovek koji je dao svoj život zarad dobre fotografije

Čovek koji je dao svoj život zarad dobre fotografije

Robert Kapa, mađarski fotograf, koji je zabeležio najvažnije događaje prve polovine 20. veka, voleo je piće, kocku i žene, a među njegovim ljubavnicama bila je Ingrid Bergman.

Ipak najviše od svega je voleo foto-aparat. Rodio se sa prstom viška na jednoj ruci, abnormalnost je potvrdila verovanje njegove majke da je posebno dete. Tridesetih godina prošlog veka se iz Budimpešte preselio u Pariz kao utočište pred nadolazeći nacizam.U početku je retko dobijao poslove, morao je često založiti svoj foto-aparat, a čim bi zaradio odmah bi ga otkupio i tako u krug. "André Friedman", kako se još uvek zvao 1934. upoznaje Gerdu, nemačku jevrejku koja je izbegla u Francusku. Par je živeo u Parizu gde je Andre podučavao Gerdu fotografiji. Zajedno su osmislili ime Robert Kapa (Capa), kao poznatog američkog fotografa. I Gerda menja prezime u Taro i putuje zajedno sa Kapom u Španiju kako bi dokumentovala Španski građanski rat. U julu 1937. dok je Kapa bio na kratkom poslovnom putu u Parizu Gerda ostaje u Madridu. Poginula je nedaleko Brunete tokom bitke za Brunetu. Kapa je bio duboko potresen tim događajem i nije se nikada oženio. Najpoznatija njegova fotografija "Pali vojnik" nastala je u Španiji 1936. godine. (fotka ispod).

Rizikovao je svoj život kada je 6. juna na plaži Omaha pod kišom nemačkih metaka fotografisao iskrcavanje savezničkih vojnika, poslao je 4 trake filma u londonski ured magazina Life, gde su od prevelike nestrpljivosti uništiti gotovo sve što je snimio. Od svega što je poslao uspeli su sačuvati samo 9 fotografija, koje kada su objavljene proglašene su za najrealističnije prikaze strašnih prvih sati invazije na Normandiju. Posle uništavanja fotografija, razočarao se i razmišljao da li da i dalje rizikuje svoj život. 1943. Kapa upoznaje Elejn Džastin, lepu suprugu glumca Džona Džastina. Zaljubili su se oboje na prvi pogled, a veza je trajala do kraja rata, mada je većinu vremena Kapa proveo na frontu. Dokaz da je bio miljenik žena jeste i činjenica da se glumica Ingird Bergman, na vrhuncu svoje karijere, zaljubila u njega i pored toga što je bila udata, a vezu su započeli u Parizu. Ona je htela da se razvede, ali Kapa nije želeo više da živi u Holivudu, a Los Anđeles je nazvao “najvećim govnom u koje je ugazio”. Zato što su morali da se skrivaju od novinara. Bila je to njegova poslednja ljubav, ostala je samo strast prema fotografisanju. Njegov poslednji zadatak je bio u Vijetnamu (Indokini) 1954. godine. Za časopis Life je pristao da ode na bojno polje gde su Francuzi ratovali protiv Vijetnamaca.

Nagazio je na minu, koja mu je raznela levu nogu i prouzrokovala smrt. Kada su ga kolege fotografi pronašli, u levoj ruci još uvek je čvrsto držao svoj foto-aparat.

U pesmi Taro grupe Alt-J (∆) opisan je susret Kape i njegove supruge Gerde na drugom svetu.

Iz iste kategorije