Stan napušten 75 godina, nađen u istom stanju

Stan napušten 75 godina, nađen u istom stanju

Stan napušten 75 godina, nađen u istom stanju!

U Parizu je nedavno otkriven stan u koga niko nije ušao oko 75 godina. Kompletan nameštaj je ostao netaknut, kao da je juće ostavljen, osim prašine naravno. Stan je slika i prilka Pariza pre i tokom Drugog svetskog rata. Kao da vas je neko ubacio u vremensku kapsulu, a ne u stan. Međutim iznenađenje tek sledi.
Saznalo se da je vlasnica stana izvesna Madam de Florijan. Imala je 23 godine kada je napustila svoj stan u Parizu 1942. godine. Da bi se sklonila sa puta ratu, zaključala je svoj stan i otišla sa još nekim sugrađanima. Madam de Florijan otišla je na jug, u mirnu zonu, gde je čekala sigurnost i bezbednost. Sudbina je htela da se nikada ne vrati u svoj pariski stan. Godine 2010. madam de Florijan je preminula u 91. godini.
Kada je umrla, njeni rođaci i naslednici saznali su za stan u Parizu. Unajmili su aukcionara Olivija Šopina da zabeleži inventar vrednih stvari u napuštenom stanu. Kada je otvorio vrata, aukcionar i ceo njegov tim ostali su bez teksta. Stan je bio slika i prilika godina pre Drugog svetskog rata.
Međutim, što je još bitnije, stan je bio krcat slikama i antikvitetima. Trpezarijski deo bio je pun čaša i posuđa. Slike su bile skinute sa zidova, spremne za transport, ali kao da vlasnik nije imao dovoljno vremena. Četke, šminka i bočica parfema stajali su netaknuti. U uglu sobe pronašli su originalne lutke Mikija Mausa i Gicka.

Verovatno najinteresantnije otkriće bila je slika prelepe žene u ružičastoj haljini. Naslednici madam de Florijan dali su sliku na ispitivanje. Utvrđeno je da je žena na slici Marta de Florijan, baba vlasnice.
U početku, smatralo se da umetnik nije bio poznat i da je amater naslikao madam de Florijan. Međutim, kasnije otkriće pomoglo je istraživačima da zaključe da je sliku naslikao Đovani Boldini, italijanski slikar.

Marta de Florijan, bila je veoma poznata glumica u Parizu koja je živela vrlo luksuznim životom. Kolekcija ljubavnih pisama pronađena je u stanu, a sva su bila od potencijalnih udvarača, uključujući i premijere i predsednike. A ona je bila u vezi sa Boldinijem.

Njen portret prodat je za 2,1 miliona evra.

Iz iste kategorije